INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uneto blizu 19 miliona katastarskih parcela

27.10.2017. | Tanjug

Kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji", koji se implementira u Republičkom geodetskom zavodu uz podršku Svetske banke, uneto je blizu 19 miliona katastarskih parcela na kojima se nalazi četiri miliona objekata, saopšteno je iz RGZ-a.

Projekat, koji ima za cilj uvođenje reformskih mera u zemljišnoj administraciji i poboljšanje poslovnog okruženja i socio-ekonomskog razvoja, sproveden je u 4.521 katastarskoj opštini, navodi se u saopštenju.

- Zahvaljujući projektu Svetske banke uveden je digitalni plan u RGZ koji je bio na 74. mestu na Doing business listi, a očekujemo da ove godine uđemo u prvih 50, kao i da do 2020. budemo među prvih 20 zemalja - navodi se u saopštenju.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Iz RGZ-a navode da vrše testiranje tehničke funkcionalnosti nove digitalne platforme i na taj način pružaju tehničku podršku Zakonu o Nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka (NIGP) koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, saopšteno je iz RGZ-a.

Jedan od setova podataka digitalne platforme su satelitski snimci koji se u skladu sa protokolima i planom testiranja uključuju ili isključuju kako bi se dobila potvrda da nova digitalna platforma može da nosi tako velike setove podataka.

U saopštenju se navodi da satelitski snimci imaju važnu ulogu u praćenju promena na nepokretnostima, u slučaju elementarnih nepogoda i za potrebe odbrane, a mogu se koristiti i za potrebe ozakonjenja - legalizacije.

- Publikovani satelitski snimak dostupan je nadležnim stručnim službama državnih organa i lokalne samouprave, dok građani mogu da imaju uvid u satelitski snimak u službama za katastar nepokretnosti RGZ-a i jedinicima lokalne samouprave koje sprovode postupak ozakonjenja - kažu u RGZ-u.

Snimci su obezbeđeni od kompanije Digital Globe po ceni od 1.030.079 američkih dolara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;