INFONET-468X60-BANNER

Imovinska pitanja uslovljavaju tender za prelaz Bratunac-Ljubovija

22.08.2017. | eKapija

Republika Srpska predlaže da objekat i imovina na zajedničkom graničnom prelazu između Bratunca i Ljubovije budu u vlasništvu onih koji finansiraju njihovu izgradnju, odnosno BiH, ali da zemljište na kojem budu izgrađeni bude vlasništvo Srpske i dato Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na 50 godina, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

- To uslovljava i izdavanje građevinske dozvole, ali i raspisivanje tendera - izjavio je Šarović na konferenciji za novinare nakon zajedničkog sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija BiH i Republike Srpske povodom izgradnje graničnog prelaza Ljubovija-Bratunac.

Pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić navela je da je sporan rok od 50 godina koji se daje UIO BiH za pravo građenja.

- Sada se sa UIO BiH usaglašavaju detalji Ugovora o pravu građenja, kojim bi Vlada Republike Srpske dala UIO BiH, bez naknade, pravo gradnje na zemljištu predviđenom za granični prelaz. Ugovor je urađen u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima Republike Srpske - pojasnila je Kostićeva i dodala da je Vlada Srpske završila eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti građen zajednički granični prelaz.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ona kaže da mišljenje o ovom ugovoru treba da daju pravobranilaštva Republike Srpske i BiH, te Vlada Srpske i Savet ministara BiH.

Šarović je saopštio da je UIO BiH stavljeno na raspolaganje 7 mil KM (oko 3,5 mil EUR) od klirinškog duga Rusije BiH, što je najveći dio od 11 mil KM (oko 5,5, mil EUR) koliko će BiH da uloži u izgradnju graničnog prelaza.

- Preostalih 4 mil KM (oko 2 mil EUR) biće obezbeđeno kroz budžet institucija BiH za 2018. godinu - rekao je Šarović i dodao da je u potpunosti završena projektna dokumentacija.

On je istakao da je rešeno pitanje pristupnih puteva, odnosno 300-400 metara saobraćajne veze graničnog prelaza i regionalne saobraćajnice koji finansira Republika Srpska.

- Sa Srbijom nije u potpunosti ispregovaran međudržavni sporazum o određivanju graničnih prelaza, kroz koji bi trebalo da bude definisan i ovaj granični prelaz, kojeg do sada nema ni u jednom dokumentu između dve zemlje - naglasio je Šarović, te dodao da će BiH u pregovorima sa Srbijom tražiti da ovaj prelaz bude označen najvišom kategorijom.

On je naveo da je sledeća godina realan rok za početak funkcionisanja ovog graničnog prelaza.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;