INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mogu li fasade u gradu biti samočistive?

01.08.2017. | RTV

Novi ugao posmatranja murala u gradu dali su istraživači sa novosadskog Tehnološkog fakulteta. Naime, u okviru evropskog projekta započetog još 2011. godine, naučnici su izumeli suspenziju koja fasade, pa i bojene površine, čini samočistivim. Pomoću nje, fasade u gradu bi mogle da budu čiste i deset godina, bez obnavljanja.

Minerali iz suspenzije zvane „Hiromat“ razgrađuju sve organske nečistoće na zidu, a kad padne kiša - one se speru. To je patent naučnika Tehnološkog fakulteta koji je u upotrebi nekoliko godina, a široj javnosti postao je zanimljiv, kada su njome premazani novi murali na Grbavici.

- Površina je potpuno transparentna i onda pod dejstvom sunca te čestice se otvaraju i počne da radi ta aktivna komponenta koja vrši razlaganje organiskih polutanata - objašnjava Jonjaua Ranogajec, šefica Katedre za inženjerstvo materijala na Tehnološkom fakultetu.

Očekuje se da će fasada biti čista narednih desetak godina, kada bi trebalo da se premaže ponovo.

- Vreme radi za nas. Nemojte misliti da ćemo sad prskati, pa će za dva dana sve to da sija, toga nema. Mora supsenzija da odradi svoju ulogu razlaganja i čišćenja i za to treba određen vremenski period. To je za one koje su već zagađene - kaže Jonjaua Ranogajec.

Čime se, osim tržišne, dolazi i do glavne uloge te inovacije - čuvanje kulturnog nasleđa. Naime, pre konkurisanja kod evropskih fondova, da bi bili sigurni u uspeh, istraživači su suspenzijom tretirali zid tunela na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nakon očiglednih inovativnih rezultata dobili su projekat vredan tri i po miliona evra, čime se nauka stavila na raspolaganje čuvarima spomenika kulture.

- Mi mladi imamo laboratoriju sa mobilnim uređajima, gde su svi uređaji u koferima, što omogućava da nema, recimo, uništavanja fresaka, slika i uopšte oštećenja takve vrste i sa njima može da se radi na licu mesta - pojašnjava Snežana Vučetić, asistentkinja na Katedri za inženjerstvo materijala.

Ipak, da bi rad na istraživanjima finansijski opstao, suspenzija za samočišćenje fasada trebalo bi da se nađe na tržištu u svakodnevnoj građevinskoj upotrebi.

Za sada se pravi po narudžbini i to direktno kod proizvođača, preduzeća HGP, ali se na fakultetu nadaju da će svoje mesto naći i u slobodnoj prodaji.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;