INFONET-468X60-BANNER

Nove cevi na Vračaru i Zvezdari

31.07.2017. | S.Vidačković | Novosti

U avgustu je planirana rekonstrukcija vodovodne mreže u centralnim gradskim opštinama, na Vračaru i Zvezdari. Nove vodovodne cevi ovog leta dobiće stanovnici ulice Svetozara Markovića, prvo oni koji žive u delu ulice koji preseca Nemanjinu i Njegoševu, dok će u septembru biti zamenjene cevi na drugom delu ove ulice, između Njegoševe i Krunske. Tokom sledećeg meseca očekuje se i zamena cevi u Ulici Mite Ružića na Zvezdari.

Kako kažu iz JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, do kraja godine se planira obnova ukupno 70 kilometara cevi na gradskom vodovodu.

- Planirano je da, sledeći evropske standarde, svake godine zamenimo oko 2,5 odsto cevi u odnosnu na dužinu celog vodovoda - objašnjava za Novosti Vladimir Šobot, portparol JKP Beogradski vodovod i kanalizacija. - Naš, beogradski vodovod je dugačak oko 3.600 kilometara, a 2,5 odsto u našem slučaju iznosi oko 70 kilometara.

Stare, azbestne cevi se trenutno menjaju u Sremčici, gde ih, prema proceni Vodovoda, ima najviše, i to u ulicama Šumske ekonomije, Leštarskoj, Petra Markovića i Letničkoj u opštini Čukarica, a već do kraja ove nedelje se očekuje završetak radova i povezivanje kućnih priključaka na obnovljeni cevovod. Kako kaže naš sagovornik, u ovom delu vodovodne mreže cevi toliko brzo pucaju da je najjednostavnije bilo obnoviti cele, a ne samo delove.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Te cementno-azbestne cevi su postavljene pre četrdeset godina, a sada su dotrajale, krte su i lako pucaju. Kada cev pukne na jednom mestu, i kada zamenimo deo cevi, vrlo brzo dođe do pucanja na samo nekoliko centimetara od starog kvara. Da bismo izbegli skoro svakodnevna oštećenja na cevima, odlučili smo da je najbolje da se zamene cele cevi u ovom delu Sremčice - ističe Šobot.

Iako su građani strahovali da su azbestne cevi nepovoljne po zdravlje, iz gradskog vodovoda poručuju da nema razloga za strah.

- Azbestne cevi uopšte nisu opasne. Voda uopšte ne dolazi u dodir sa cevima, jer postoji nekoliko slojeva emulzije unutar cevi. Nijedna patogena materija niti bilo šta što ima veze sa azbestom nisu nađeni u vodi koju distribuira beogradski vodovod - navodi naš sagovornik.

Najduži i najobimniji radovi koje izvodi JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, a koji će trajati do kraja godine, izvode se u naselju Braća Marić u Krnjači, gde se od februara ove godine menja oko šest kilometara cevi.

- U ulicama Koste Josipovića, Danice Jovanović, Vladimira Bečića, Vinka Grdana, Igora Vasiljeva i Mladena Josića u Krnjači se rekostruiše kompletna vodovodna mreža u dužini od 5.800 metara - kaže Vladimir Šobot.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;