INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počinje obnavljanje fasade niškog Narodnog pozorišta

30.05.2017. | J.Adamović | Južne vesti

Rekonstrukcija fasade niškog Narodnog pozorišta trebalo bi da počne za nekoliko dana, kaže koordinator projekta uređenja Pozorišta Zoran Ilić. Iako je obnavljanje spoljašnjosti 5 javnih zgrada u Nišu najavljeno još za kraj aprila, zasad je poznato samo da će radovi na zgradi niškog pozorišta početi početkom juna.

Skele oko zgrade niškog pozorišta su već postavljene i čekaju majstore.

Oni će da skidaju površinski sloj maltera i boje, pojašnjava Ilić, a nakon toga da „gletuju u 2 sloja i nanose plastificirane boje", materijal prilagođen za fasade, koji je otporan na sve vremenske uslove. Međutim, s obzirom na to da je Narodno pozorište zgrada od nacionalnog interesa, dodaje Ilić, za veliku promenu izgleda fasade nema mnogo prostora.

- Ona će biti maltene identična ovoj, zato što Zavod za zaštitu spomenika strogo vodi računa o tome. Strogi su propisi u zavisnosti od tipa gradnje i svega ostalog i postoje pravila šta i kako sme da se radi. Zato nekih velikih ustupanja u odnosu na postojeće neće da bude ali će zgrada posle par decenija da zablista - kaže Ilić.

Osim nove fasade, kaže koordinator projekta, sređivaće se spoljni prozori i vrata na zgradi. Sve što je polomljeno zameniće novom stolarijom, kaže, a saniraće i „jarbol i metalne žaluzine u čelu zgrade". Kompletna spoljna rasveta, dodaje, biće zamenjena „efektnom led rasvetom”.

- Postojeća rasveta uglavnom radi, ali je dosta stara, dotrajala je. Ona se menja led rasvetom koja će biti iz Engleske ili Nemačke. Menja se samo spoljna, ambijentalna rasveta na zgradi. Ona će uz pomoć nekih uređaja moći da se menja, u zavisnosti od situacije, da to ne bude jednolično - objašnjava Ilić.

Radovi kreću početkom juna, kaže, a plan je da se tokom letnjih meseci sve završi i da „Pozorište zablista” kada krene nova sezona u oktobru.

Inače projekat rekonstrukcije fasada 5 javnih ustanova u gradu biće finansiran iz republičke kase i koštaće oko 42 miliona dinara, a projekat vodi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER).

Projektom su obuhvaćene rekonstrukcije zgrada Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja u Ulici Nikole Pašića, Narodne biblioteke, Simfonijskog orkestra i zgrade u Obrenovićevoj 38, u kojoj se nalazi Media centar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;