INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kineski CRBS gradi Fruškogorski koridor i tunel za navodnjavanje

28.04.2017. | MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je juče (27.04.2017) sa delegacijom kompanije CRBC o realizaciji projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma.

- Uporedo sa realizacijom tekućih infrastrukturnih projekata, Vlada priprema i nove projekte koje želi da realizuje, među kojima je jedan od prioriteta i izgradnja Fruškogorskog koridora - rekla je Mihajlovićeva.

Sa predstavnicima kineske kompanije razgovarano je o statusu projektne i planske dokumentacije i karakteristikama deonica na koje je projekat podeljen. Razmatraju se i mogućnosti da se uporedo sa izgradnjom saobraćajnice izgradi i tunel za navodnjavanje koji bi povezao reku Dunav i Srem. Time bi se pored saobraćajnog povezivanja rešilo i pitanje navodnjavanja, što bi dodatno doprinelo razvoju poljoprivrede i ekonomije Vojvodine i Srbije u celini.

Slika. Idejno rešenje za „Fruškogorski koridor“ (preuzeto sa www.logisticmagazin.com)

Projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, dužine 45,4 kilometra, podeljen je na četiri deonice, a u prethodnom periodu prioritet je bila izrada projektne dokumentacije. Izradu dokumentacije finansirala je država, generalni projekat uradio je Institut za puteve, a urađen je i prostorni plan područja posebne namene za ovaj putni pravac.

Fruškogorski koridor deo je putnog pravca Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica-granica sa Bosnom i Hercegovinom, koji spaja Srbiju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i širim okruženjem. Buduća brza saobraćajnica povezaće tri opštine – Novi Sad, Irig i Rumu, u kojima živi više od 370.000 stanovnika i posluje oko 30.000 malih i srednjih preduzeća. U perspektivi, ovaj putni pravac povezaće Vojvodinu i zapadnu Srbiju, ali i Koridor 10 i Koridor 11 sa Koridorom 5c, pravac Budimpešta–Osijek–Sarajevo–Mostar–Ploče.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;