INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izdato više od 1.600 energetskih pasoša

02.11.2016. | Tanjug

U Srbiji je do sada izdato više od 1.600 energetskih pasoša, izjavila je danas (02.11.2016) potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na otvaranju Sajma i konferencije zelene gradnje („Green building expo“).

Na toj manifestraciji u Belekspo centru, koja će trajati do 4. novembra, učestvuje oko 50 izlagača i više od 3.000 stručnjaka iz te oblasti.

- Pred nama je još mnogo posla kada govorimo o zelenoj gradnji. Mislim da smo kao država doneli svu potrebnu regulativu i stvori uslove za zelenu radnju, deo je bio u energetici, a deo u građevinrstvu - rekla je Mihajlović.

Ona je navela da energetske pasoše treba da imaju ne samo nove već i stare zgrade koje se rekonstruišu.

- Kao društvo još nismo počeli da razmišljamo šta znači zelena gradnja. To ne znači samo ispoštovati standarde već i kvalitetniji zivot i manju potrošnju resursa i očuvanje sredine u kojoj živimo - rekla je Mihajlović.

Kako kaže, izgradnja jedne zgrade u zelenoj gradnji je pet odsto jeftinija u odnosu na izgradnju obične zgrade, a istovremeno štedimo najmanje 20 do 50 struje, štedimo i 40 odsto vode i 70 odsto otpada.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ona je podsetila da država ima i Fond za energetsku efikasnost i da će on u narednom periodu unaprediti zelenu gradnju.

- U Srbiji se troši tri puta više energije po metru kvadratnom nego što to radi prosečan stanovnik u EU - navela je Mihajlović.

Ambasador Skot je podsetio da SAD imaju Savet zelenih zgrada koji se bavi sertifikacijom objekata po vodećim LEED standardima, koji su veoma važni za zelenu gradnju i ekologiju.

- Ovo je dobra prilika da vidimo neka nova rešenja i primenu novih stadarda koji pomažu ekologiji i zelenoj industriji koja može dosta da stimuliše ekonomski rast - naveo je Skot.

On je podsetio da je američka ambasada jedna od prvih zgrada u Srbiji koja je kompletno urađena po sistemu zelene gradnje.

- Imamo najviši sertifikat LEED i veoma smo ponosni - naveo je Skot dodajući da u tom objektu primenjuju ekološke sisteme, koriste reciklirane materijale, prečišćavaju vodu koja ide u kanalizaciju i drugo.

Ambasador Manco je rekao da mu je veoma drago što je Italija sponzor izložbe i poručio da Italija podržava Srbiju u oblasti zelene gradnje i zaštiti životne sredine, što je veoma važna oblast za evropske integracije Srbije. On je podsetio da ambasada Italije ove godine obležava 90 godina zgrade ambasade, kao i da se kontinuirano trude da taj objekat bude usklađen sa novim ekološkim standardima. On je dodao je na izložbi prisutno 10 izlagača iz Italije.

Posetioci će, kako se očekuje, biti u prilici da se upoznaju sa svetskim trendovima u održivoj gradnji arhitektonskim i inženjerskim održivim projektovanjem, upravljanjem zelenim investicijama, kao i segmentima energetske efikasnosti, korišcenja obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i racionalnog korišćenja vode u zelenim zgradama. Planirane su i različite stručne radionice, promocije primera dobre prakse, kao i kursevi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;