INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija zgrade BIGZ-a

24.08.2016. | M.Lj.P. | Novosti

Sudbina jednog od najupečatljivijih objekata Beograda - zgrade BIGZ-a, na Senjaku, uskoro bi trebalo da bude poznata. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pre nekoliko dana najavio je rekonstrukciju ovog zdanja do kraja godine, ali još se ne zna ni ko će u obnovu uložiti, niti pod čijim će patronatom biti.

Od kada je državna štamparija 2007. godine privatizovana, za ovu zgradu pominjali su se razni planovi. Špekulisalo se o tome da će arhitektonsko čudo preko puta Beogradskog sajma postati hotel, pa luksuzni poslovni prostor, ali do danas ništa od toga nije realizovano.

- Aktivno sarađujemo s potencijalnim investitorima na ovoj lokaciji. Plan je da se ožive zapušteni delovi - izjavio je nedavno gradonačelnik, ne želeći da otkriva s kim Grad Beograd pregovara.

Prema dostupnim podacima, zgrada BIGZ-a ima četiri vlasnika. Najveći je MPC holding Petra Matića, koji raspolaže sa 20.256 kvadratnih metara, zahvaljujući kupovini grafičkog preduzeća BIGZ za 310 miliona dinara.

Knjižarsko-trgovinsko preduzeće BIGZ raspolaže sa 1.433, Slovo sa 1.000, a BIGZ publishing, u vlasništvu hrvatskog biznismena Ante Žužula, sa 2.482 kvadrata, mada su svojevremeno potraživali kompletan objekat.

Nakon što je devedesetih godina prepušteno nemaru, ovo kultno zdanje poslednjih godina je oživelo, tako što se ovde, osim nekoliko firmi, uselio veliki broj umetnika, muzičara, dizajnera, arhitekata... Tako je BIGZ postao neformalni kulturni centar, jer se u nesagledivom prostoru nalaze likovni ateljei, muzički studiji, zanatske i umetničke radionice.

Zgrada BIGZ-a izgrađena je kao državna štamparija između 1934. i 1941. godine, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, u obliku ćiriličnog slova P, nalik štamparskoj mašini. Proglašena je za kulturno dobro 1992. i nalazi se pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;