INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Moguća gradnja 20 vetroturbina u Kostolcu

07.07.2016. | eKapija

Studija opravdanosti za izgradnju vetroparka u Kostolcu trebalo bi da bude završena u oktobru a zatim će uslediti druge pripremne aktivnosti, rekao je glavni rukovodilac projekta u Elektroprivredi Srbije (EPS) Predrag Đorđević.

U okviru priprema do sada je izabran lokalitet i urađeno pozicioniranje vetroturbina, ali i analiza uticaja na ptice i slepe miševe na mestu budućeg vetroparka. Prema prethodnoj studiji opravdanosti, ukupna potencijalna površina vetroparka je oko 50 kvadratnih kilometara a na tom prostoru je moguće izgraditi vetropark od 20 turbina ukupne instalisane snage od 50 do 60 megavata.

Đorđević je rekao da nakon dokazivanja opravdanosti izgradnje i izrade generalnog projekta sledi izrada tenderske dokumentacije za nabavku opreme i radova, prenosi EPS Energija. Prema njegovim rečima, na lokaciji su sprovedena istraživanja i obavljeni detaljni proračuni kako bi se vetropark najefikasnije konfigurisao, što je bio proces koji je trajao više godina.

Predviđeno je da vetropark bude u Istočnoj Srbiji, na prostoru Kostolačkog basena uglja, na oko 90 kilometara od Beograda, a potencijalni lokaliteti za izgradnju vetroparka su napušteni rudarski objekti i spoljna odlagališta jalovine.

Prema prethodnoj studiji opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje vetroparka u Kostolcu, ukupna potencijalna površina vetroparka je oko 50 kvadratnih kilometara, dok su parcijalne površine konkretnih lokacija vetroparka znatno manje i kreću se od 1,5 do 10 kvadratnih kilometara.

Radni vek vetoparka projektovan je na 20 do 25 godina, a karakteristike terena ukazuju na veoma povoljan odabir lokacije. Pri tome, zemljištem, koje je svojina države, upravlja EPS, odnosno ogranak TE-KO Kostolac, tako da ne postoji problem vlasništva.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;