INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nema kašnjenja projekta "Kostolac B30"

03.06.2016. | Tanjug

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbija saopštilo je danas da projekat izgradnje novog bloka „B3“, snage 350 megavata, u Termoelektrani „Kostolac B“ ne kasni i da napreduje u potpunosti u skladu sa ugovorom sa kineskim partnerima.

Kako se ističe u saopštenju, projekat se odvija u skladu sa drugom fazom Paket projekata TE „Kostolac B“ u kojem je izvođač radova kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation).

EPS podvlači i da nisu probijeni rokovi za početak radova jer je planirani rok za završetak izgradnje bloka „B3“  2020. godina, dok je planirano da radovi počnu u toku 2016., po dobijanju građevinske dozvole.

Realizacija projekta, kojim će Srbija posle tri decenije dobiti novu termoelektranu, zvanično je počela 4. januara 2016. godine, nakon što je u skladu sa ugovorom avans izvođaču radova uplatio EPS, a ne Vlada Srbije kako su preneli pojedini mediji, navodi se u saopštenju.

www.pixabay.com

Investitor gradnje trećeg bloka u TE „Kostolac B“ je EPS, koji je za realizaciju projekta uzeo preferencijalni zajam od kineske Eksim banke pod veoma povoljnim uslovima.

EPS dodaje da je u javnosti nastala zabuna da je početak radova najavljen za Božić 2016. godine, jer se pogrešno koristio termin '„početak radova'“ umesto „početak realizacije projekta“.

- Neophodne saglasnosti nadležnih i deo projektne dokumentacije dobijeni su i završeni u periodu 2013-2015. Idejni projekat urađen je 2013. i na njega je saglasnost dala Reviziona komisija ministarstva građevinarstva 2014. Biće urađena nova studija o zaštiti životne sredine, jer je saglasnost na prethodnu istakla početkom 2016. godine i ta procedura je već pokrenuta - objašnjeno je u saopštenju.

Kako se dodaje obezbeđena je i lokacijska dozvola.

EPS ističe da je u toku i izrada potrebne investiciono-tehničke dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i da će zahtev biti podnet nadležnom ministarstvu kada se za to steknu zakonski preduslovi. Građevinska dozvola izdavaće se po fazama i ukupno će ih biti 11.

Na lokaciji novog bloka „B3“ u toku je raščišćavanje značajnih količina otpada i ostalog materijala koji je tu odlagan od početka rada TE „Kostolac“, pre više od 20 godina. U toku su i arheološka istraživanja koja su zakonska obaveza JP EPS, jer se TE „Kostolac B“ nalazi u zaštićenoj okolini arheološkog nalazišta Viminacijum.

Druga faza paket projekta TE „Kostolac B“, pored novog termo bloka, obuhvata i proširenja kopa Drmno za povećanje proizvodnje uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje.

Projekat obuhvata izgradnju novog BTO sistema (Bager-Transporter-Odlagač) i izgradnju trafostanice sa dalekovodom, dok je u toku priprema potrebne investiciono-tehničke dokumentacije i dozvola za taj deo projekta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;