INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Do 15. jula na Batrovcima novi terminal i traka

02.06.2016. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas na Batrovcima da će taj granični prelaz do 15. jula dobiti novi robni terminal sa novih 28 parking mesta i dodatnu traku za kamione u dužini od 1.750 metara.

Granični prelaz Batrovci će naredne godine dobiti još šest traka za putnički saobraćaj, pa će ukupno imati 18 traka, a Mihajlović je posle obilaska radova rekla da je cilj da se poveća propusna moć Batrovaca, koji se nalazi na Koridoru 10 i koji je najfrekventniji srpski prelaz.

- Sigurno ću doći ovde 15. juna, kad će deo biti završen - robni terminal, a 15. jula će biti i ta dodatna traka. Kada se ide iz pravca Srbije ka Hrvatskoj mogu se videti parkirani kamioni i vozila gotovo da idu samo jednom putničkom trakom, što je nebezbedno i uvek je pitanje da li će neko da strada kada izađe iz kamiona - rekla je Mihajlović tokom obilaska radova.

Modernizacija, rekonstrukcija i proširenje Batrovaca je počelo 9. maja, posle više od 13 godina.

- Završavamo Koridor 10 i važno je da ovaj prelaz ima veću propusnu moć i da carina može da radi na najbolji način svoj posao i bolje kontroliše robu. Građevinska direkcija Srbije je zajedno sa Vladom krenula u proširenje koje već sada može da se vidi - kazala je Mihajlović.

Kako kaže, prvo se radi novi robni terminal sa novom vagom, za bolju kontrolu robe i veću bezbedost, a nastavak toga je da iz pravca Srbije ka Hrvatskoj bude još jedan traka u dužini od 1,7 km, što će sve biti gotovo do 15. jula.

- To je jedan deo koji mi radimo, u narednom periodu će biti i za 28 parking mesta više. Imaćemo i veći broj terminala za putnički saobraćaj, najmanje šest koliko već sledeće godine - navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Srbija je najkraća ruta između istoka i zapada i samo u julu i avgustu milion putničih vozila pređe Batrovce, kao i 370.000 teretnih vozila godišnje.

Mihajlović je podsetila da je prelaz Batrovci u januaru osvetljen ističući da je bilo ružno ulaziti u Srbiju po mraku.

Rok za završetak projekta je godinu i po dana.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojsa Šurlan je naveo da je ukupna vrednost tog projekta oko 700 miliona dinara koji su obezbeđeni iz budžeta Srbije i da će radovi biti gotovi sledeće godine.

Vrednost prve faze za novi robni terminal sa 28 novih parking mesta je oko 118 milina dinara.

Projekat je izradio Saobraćajni institut CIP, a izvođač radova je firma Ingrap omni.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;