INFONET-468X60-BANNER

Za novi zatvor u Pančevu 23 miliona evra

30.05.2016. | Tanjug

U Pančevu je počela izgradnja novog zatvora, koji će imati kapacitet za smeštaj 500 osoba lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika, a useljenje je planirano za dve godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prvi kamen temeljac simbolično je položio ministar pravde Nikola Selaković, a obeležavanju početka radova prisustvovali su i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i predstavnici pravosudnih i gradskih institucija.

Novi zatvor biće izgrađen na deset hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu postojećeg pančevačkog Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište, rekao je ministar pravde.

Kazneno-popravni zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite, najavio je Selaković.

- Zatvor će biti građen po najsavremenijm standardima i mogu da kažem da će biti najmoderniji zatvor u Srbiji – rekao je Selaković.

Planirano je da ceo kompleks bude ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i više stotina kamera za video nadzor. Na ulazu će biti neprobojna stakla, KD vrata nove generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za lični pretres.

Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Centralna evropska banka kreditira 18 miliona, a Srbija sufinansira sa pet miliona evra za opremanje, rekao je ministar.

On je napomenuo da će ga nameštajem opremati „stanari“ zatvora u Požarevcu – Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...)

Kada radovi budu gotovi, postojeći Okružni zatvor u Pančevu, koji se nalazi u centru grada u pešačkoj zoni, biće iseljen, a ideja je da se ta zgrada koja je u vlasništvu Ministarstva pravde, preda gradskoj upravi i preuredi u muzej.

Ta zgrada ima kapacitete za 160 lica, a datira, prema podacima Uprave, iz vremena Marije Terezije, tačnije iz druge polovine 18. veka, i od postanka nije menjala svoju namenu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;