Rodić: Traže se montažeri skela, fasaderi i instalateri

30.05.2016. | Tanjug

U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u „Građevinskoj komori Srbije“.

- U Zapadnoj Evropi je najveća potražnja za specijalizovanim radnicima: montažerima skela, fasaderima, majstorima za pod, instalaterima mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama – rekao je „Tanjugu“ potpredsednik „Građevinske komore Srbije“ Goran Rodić.

On navodi da je zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već otišlo u inostranstvo, gde su bolje plaćeni i imaju više posla. Prema njegovim rečima, samo evropskim zemlljama trenutno nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila.

- Sve što je vredelo u Srbiji je uglavnom već i otišlo. Rad u Nemačku je organizovan preko detašmana, a u ostalim evropskim zemljama se ide gotovo poludivlje, na turističke vize i posle tri meseca se vraćaju – rekao je Rodić.

www.pixabay.com

Što se tiče tradicionalnih zemalja u kojima su prisutni naši neimari – Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan i Alžir, prema njegovim rečima, tek treba da se započnu dosta veliki poslovi.

- U Rusiji, prema našim procenama, ima oko 20.000 naših građevinara. Trenutno nisu uposleni i preti opasnost da se dobar deo njih vrati u Srbiju. Pitanje je kako će biti organizovana gradnja velikih objekata, a posebno stambenih, za Svetsko prvenstvo fudbalu u Rusiji 2018. godine – kazao je Rodić.

On dodaje da Rusi traže organizovan nastup naših građevinara za te projekte.

Kada je reč o Alžiru, gde je ranije bila prisutna „Hidrotehnika“ koja je pravila nasipe i brane, kao i deo vodovodne infrastrukture, biće realizovani projekti gradnju još tri brane i toj zemlji će biti potrebna građevinska operativa.

- Alžir je svojevremeno planirao skoro 300 milijardi dolara investicija u stambenu izgradnju i infrastrukturne objekte i njihova delegacija je zbog toga bila kod nas – rekao je Rodić i napomenuo da bi naši radnici mogli tamo da rade samo ako bi nastup bio organizovan uz pomoć države.

Libija i Irak trenutno nisu poplarne destinacije za građevinare, ali ako se tamo sredi situacija biće realizovani veliki poslovi.

- Naše firme, poput „Energoprojekta“, trenutno rade u Peruu, Kataru i to velike poslove, a imamo naše firme koje rade i u Ekvatorijalnoj Gvineji, u Južnoj Africi, Jordanu gde se, na primer, pravi vodovod – kazao je Rodić.

On dodaje da će veliki građevinski projekti biti realizovani i u Tasmaniji, Maleziji i Indoneziji i sličnim zemljama.

- Svuda se traže kvalitetni majstori i inženjeri, za njih uvek ima posla – ističe potpredsednik „Građevinske komore Srbije“. - U Srbiji, takođe, nedostaje kvalitetna radna snaga pošto je najveći deo dobrih radnika angažovan na infrastrukturnim projektima i „Beogradu na vodi“, ili u manjem delu na privatnim gradilištima.

- Ima fizičke i polukvalifikovane radne snage, ali kvalitetni majstori nedostaju svuda. U Srbiji je trenutno, po našim procenama, u niskogradnji angažovanih oko 250 firmi, ali tu uglavnom rade rukovaoci mašinama i polukvalifikovana radna snaga – rekao je sagovornik „Tanjuga“.

Rodić je upozorio da bi Srbiji u narednom periodu, kada se očekuje početak velikih projekata, mogla da nedostaje radna snaga pošto je dosta naših radnika u inostranstvu.

 
Share |

Komentari: 1

Vladimir 22.03.2018 17.21.55

Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mogucnosti da mi kaze koji su ti poslodavci iz zapadne europe koji traze zanatlije a da bude privredna komora garant da ce da se ispostuje dogovoreno . Ja licno sam spreman odma da idem u Z. europu . Lep pozdrav

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !