INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Keramičke pločice po zamisli studenata dizajna

18.05.2016. | Tanjug

Na Fakuletetu za umetnost i dizajn (FUD) Univerziteta Džon Nezbit juče je otvorena izložba „Od ideje do finalnog proizvoda“.

Studenti svih smerova FUD imali su zadatak da osmisle dizajn za pločice dimenzija 33x33, a profesori sa fakulteta i dizajnerka Keramike Kanjiža Nada Dimitrijević odabrali su šest najboljih ideja koje su i realizovali, među kojima je i idejno rešenje Miloša Pešića.

On je na pločicama zamislio mapu Barselone, rešenje koje se rodilo, kako kaže, iz ideje o urbanističkom planu Beograda.

- Barselona ima fantastično urbanističko rešenje, grad u kojem su ulice pod pravim uglom sa glavnom ulicom koja seče kompletan plan po dijagonali - objašnjava Pešić.

www.pixabay.com

On primećuje oduševljenje njegovim dizajnerskim rešenjem i veruje da bi na većoj javnoj površini ili nekom objektu njegove pločice došle do izražaja.

Cilj ovog projekta je bio da studenti osete čari stvaranja i da vide šta znači realizovati projekat, objasnila je profesorka FUD Katarina Bosnić.

Direktorka našeg najvećeg proizvođača keramičkih pločica Ivana Veselinović kaže da je saradnja između privrede i obrazovanja, odnosno saradnja između privrede i umetnosti kod nas retka, pa ova izložba kao rezultat saradnje FUD i Keramike Kanjiža ima veći društveni značaj.

- Bez obzira na to što Srbija tehnološki zaostaje za ostatkom sveta, to je posledica svega onoga što je Srbija prošla, mislim da korak sa svetom držimo upravo kreativnošću, talentom i znanjem - rekla je Veselinović.

Ona je uverena da će saradnja između kompanije koju vodi i fakulteta biti dugoročna i uspešna, kao i da se među studentima završnih godina možda krije budući kadar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;