INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kocka po kocka – korak do nove gročanske kaldrme

21.04.2016. | ranka Vasiljević | Politika

Gročanska čaršija polako počinje da dobija nov izgled. Putari već nekoliko dana postavljaju kaldrmu, što je za Gročane svojevrstan događaj.

- Ljudi se okupljaju u ulici, fotografišu se za uspomenu, gledaju kako radnici rade, razgovaraju sa njima jer ih interesuje kako se taj težak i zahtevan posao obavlja. A putari to zaista rade precizno i kvalitetno – priča Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

Za postavljanje nove kaldrme angažovano je šest majstora, koji strpljivo spajaju kocku po kocku.

- Od 225 metara do sada je urađeno tridesetak. Radnicima je potrebno oko petnaest minuta da urade jedan dužni red kolovoza, tako da u toku radnog dana mogu da postave oko dva dužna kvadrata granitnih kocki. Posao je jako pipav jer se granit uklapa u pesak i to po određenom modelu – napominje Atićeva.

Posao će najverovatnije biti završen u maju, a stara kocka koja je sklonjena krajem prošle godine kada su radovi počeli biće iskorišćena za neke poprečne ulice u Grockoj.

- Prethodna kaldrma krasila je Grocku više od pola veka. U našu čaršiju donesena je posle Drugog svetskog rata. Tada su se renovirale mnoge ulice u prestonici pa se pretpostavlja da su se ove granitne kocke nalazile ili u Ulici kneza Miloša ili u Francuskoj – kaže Atićeva.

Osim novog izgleda kolovoza u Bulevaru oslobođenja posle 30 godina, posađeno je i 28 stabala, postavljeni su novi kandelabri, izmenjene vodovodne i kanalizacione cevi, uređeni trotoari.

Početkom decembra 2015. kada je uklanjana stara kocka pronađena je kaldrma koja je pripada turskom Carigradskom drumu.

Današnja glavna ulica, odnosno Bulevar oslobođenja, ujedno je i najstarija ulica u varošici, a Gročanska čaršija je zaštićena ambijentalna celina od velikog značaja za Srbiju, u rangu Kosančićevog venca i starog jezgra Zemuna.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;