INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bugari bi da se vrate na obilaznicu

14.04.2016. | Z. R. | Novosti

Kompanija „Trace Group Hold“ iz Bugarske, sa kojom su „Koridori Srbije“ krajem prošle godine raskinuli ugovor zbog nepoštovanja rokova na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada, pokušava da se vrati u posao. Kako „Novosti“ saznaju u Vladi Srbije, ovo preduzeće lobira i u diplomatskim krugovima kako bi se izborilo za drugu šansu na istočnom kraku Koridora 10. Ugovor je, inače, raskinut u oktobru, a u međuvremenu je raspisan tender za novog izvođača radova. U uži krug je ušlo sedam kompanija.

Dmitar Đurović, direktor „Koridora Srbije“, kaže da će u ovom slučaju presudnu reč imati „Svetska banka“, iz čijeg kredita se radovi finansiraju.

- Mi radimo u skladu sa zakonom i u toku je postupak za izbor novog izvođača – objašnjava Đurović. - Sledeći korak je da „Svetska banka“ obavesti učesnike ko je dao najbolju ponudu, a onda će svi ostali imati rok u kojem mogu da ulože prigovor. To je jedino što je merodavno u ovom trenutku. Činjenica je da se „Trace“ trudi da pokaže da je ozbiljna kompanija, jer na drugoj deonici, Pirot Istok-Dimitrovgrad rade punom parom i besprekorno. Ipak, to nije merodavno za povratak na obilaznicu.

www.pixabay.com

„Trace Group Hold“ je dobio posao gradnje obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10 krajem juna 2014. godine. Na toj deonici je nasledio austrijsku „Alpinu“ koja je bankrotirala 2013. godine. Bugarska kompanija je dobila rok za gradnju od 450 dana, a vrednost ugovorenih radova je bila 2,26 milijardi dinara.

Na obilaznici oko Dimitrovgrada trebalo je da izgradi auto-put dužine 5,8 kilometara u punom profilu i sedam mostova dužine od 20 do 500 metara. Za oko 14 meseci, oni su, kako je soapšteno iz „Koridora Srbije“, izgradili nešto malo više od 10 odsto ugovorenog posla.

Sedam ponuđača

Na tender za nastavak gradnje obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10 stiglo je sedam ponuda konzorcijuma i kompanija iz Bugarske, Španije, BiH, Grčke, Austrije i Srbije. Ponude su dostavili „Hidrostroj“ JSC, „Euro-Asfalt“ Sarajevo i „Ingrap Omni“ Beograd, „Rubau S.A“, „Terna SA“, „Aktor SA“, „Integral inženjering“ AD i JV „Strabag“ AG i „Vojvodinaput“ AD Pančevo. Ko dobije posao moraće da ga završi za 300 dana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;