Brnabić: Stvari, ipak, idu dobrim smerom (video)

13.04.2016. | Tanjug

Predsednica Upravnog odbora „Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj“ (NALED), Ana Brnabić uverena je da će Srbija zahvaljujući softveru za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola već iduće godine biti bolje rangirana na „duing biznis“ listi „Svetske banke“.

Taj softver, koji je uradio NALED, zvanično će biti predat na korišćenje Vladi Srbije, a Brnabić za „Tanjug“ ukazuje da je Srbija bila ubedljivo najgore rangirana po brzini izdavanja tih dozvola.

- To je bila jedna od najvećih prepreka za dolazak investitora i dalji razvoj domaće industrije – ocenila je ona i istakla da se stvari u našoj zemlji kreću u dobrom smeru kad he reč o otvorenosti vlade za sugestije i zahteve investitora.

Ona navodi da je početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola od januara ove godine u Srbiji i rešavanje nagomilanih problema u toj oblasti dobar primer kako saradnja sa organizacijama poput NALED-a može da da dobre rezultate.

- NALED će nastaviti da radi sa Ministarstvom građevinarstva i prati proces, kao i da zajednički otklanjamo softverske probleme – rekla je Brnabić i istakla da su u Srbiji postignuti odlični rezultati u primeni tog softvera.

Ona je navela primer Makedonije gde je bilo potrebno dve godine da takav sistem u punom obimu zaživi , a da se u Srbiji sa time uspelo za manje od pola godine.

Prema njenim rečima, neke lokalne samouprave se teže snalaze sa ovim softverom, ali ima i onih koje su „pravi šampioni u tome“.

- Primer „Ikee“ je je dobar primer izdavanja jedne velike građevinske dozvole elektronskim putem, što je za grad Beograd od velike važnosti. Poznato je da se parametri na Duing biznis listi „Svetske banke“ i brzina izdavanja građevinskih dozvola meri na osnovu glavnog grada, a ne na osnovu proseka u Srbiji – rekla je Brnabić.

Ona je kazala da NALED očekuje da Srbija zahvaljujući tome bude već iduće godine bolje rangirana na Duing biznis listi i ističe da da je to bila jedna od natežih reformi.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

FRENDS
FRENDS
BEOGRAD-ZEMUN
www.frends.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...