Četiri gradilišta u Sremskoj Mitrovici

28.03.2016. | S. Kostić | Novosti

Tokom ove godine u Sremskoj Mitrovici biće realizovana četiri velika infrastrukturna projekta čija je ukupna vrednost veća od milijardu dinara. Izgradnja podvožnjaka, gradskog bazena, prva faza izgradnje nove škole u Mačvanskoj Mitrovici i rekonstrukcija puta kroz Laćarak, višedecenijski su san Mitrovčana, koji će se ostvariti do kraja 2016.

- Podvožnjak na pravcu prema KP zavodu nije bitan samo kao tačka prelaska pruge, već i zbog komunikacije ljudi. S druge strane pruge živi oko 15.000 stanovnika, a u radnoj zoni „Sever“ više od 700 radnika. Izgradnja podvožnjaka je najveći infrastrukturni projekat grada i njegovi radovi su već uveliko u toku – podsetio je Nedimović, i dodao da će novom tehnologijom izgradnje podvožnjaka bez zaustavljanja vozova „Železnice“ uštedeti milion i po evra, koliko bi izgubile da se železnički saobraćaj obustavi za vreme radova. Vrednost prve faze je oko 462 miliona dinara, a celog projekta oko pet miliona evra.

www.pixabay.com

- Za dva projekta smo uzeli kredit po kamatnoj stopi od 2,2 odsto, dok druge lokalne samouprave uzimaju kredite sa kamatom od 4,5 i pet procenata. Praktično, mi smo samo na ovoj transakciji, u ovom poslu, uštedeli 90 miliona dinara, što je dovoljno da se uradi prva faza škole u Mačvanskoj Mitrovici – smatra Nedimović.

OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici, koja je sagrađena 1963. godine, kao privremeni montažni objekat od azbestnih ploča, danas pohađa 430 đaka. Projekat nove škole je urađen, finansiraće se sredstvima Grada, a vrednost prvog dela investicije je 80 miliona dinara, što podrazumeva izgradnju nove zgrade škole na mestu gde su sada sportska sala i kabinet za tehničko. Ovi radovi bi, kako očekuje mitrovački gradonačelnik, trebalo da počnu već u aprilu.

Izgradnja puta kroz Laćarak počeće ovih dana, vrednost posla je 250 miliona dinara. Put će biti dug 4,7 kilometara, proširiće se na 1,9 metara i spustiti za 60 santimetara, a gradiće se od male pruge u Sremskoj Mitrovici do izlaska iz Laćarka ka Republici Srpskoj.

- Izgradnja bazena je počela i završetak se očekuje krajem ove godine, a vrednost ovih radova je 120 miliona dinara. U vremenu finansijske krize i vremenu kada budžeti ne rastu, ovo je veliki napor i za našu lokalnu samoupravu. Ipak, imamo dobar kapacitet zato što se nikada nismo zaduživali, imamo finansije da redovno izmirujemo obaveze i zato nemamo problema sa ovako velikim investicijama. Možda će u pojedinim trenucima dolaziti do udara na budžet zbog velikih vrednosti radova, ali postoje instrumenti da se i to reši – istakao je Nedimović, i dodao da neće biti zvaničnih otvaranja projekata, jer su sve ovo zajednički postigli svi Mitrovčani i ljudi koji su mesecima, pa i godinama, radili na izradi projekata.

Posao u nekoliko faza

Projektom rekonstrukcije puta u Laćarku obuhvaćena su i priključenja na sporedne saobraćajnice, kao i na kružni tok na samom kraju deonice. Radovi će se organizovati u nekoliko faza, a rok za završetak je od tri do četiri meseca. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...