INFONET-468X60-BANNER

Četiri gradilišta u Sremskoj Mitrovici

28.03.2016. | S. Kostić | Novosti

Tokom ove godine u Sremskoj Mitrovici biće realizovana četiri velika infrastrukturna projekta čija je ukupna vrednost veća od milijardu dinara. Izgradnja podvožnjaka, gradskog bazena, prva faza izgradnje nove škole u Mačvanskoj Mitrovici i rekonstrukcija puta kroz Laćarak, višedecenijski su san Mitrovčana, koji će se ostvariti do kraja 2016.

- Podvožnjak na pravcu prema KP zavodu nije bitan samo kao tačka prelaska pruge, već i zbog komunikacije ljudi. S druge strane pruge živi oko 15.000 stanovnika, a u radnoj zoni „Sever“ više od 700 radnika. Izgradnja podvožnjaka je najveći infrastrukturni projekat grada i njegovi radovi su već uveliko u toku – podsetio je Nedimović, i dodao da će novom tehnologijom izgradnje podvožnjaka bez zaustavljanja vozova „Železnice“ uštedeti milion i po evra, koliko bi izgubile da se železnički saobraćaj obustavi za vreme radova. Vrednost prve faze je oko 462 miliona dinara, a celog projekta oko pet miliona evra.

www.pixabay.com

- Za dva projekta smo uzeli kredit po kamatnoj stopi od 2,2 odsto, dok druge lokalne samouprave uzimaju kredite sa kamatom od 4,5 i pet procenata. Praktično, mi smo samo na ovoj transakciji, u ovom poslu, uštedeli 90 miliona dinara, što je dovoljno da se uradi prva faza škole u Mačvanskoj Mitrovici – smatra Nedimović.

OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici, koja je sagrađena 1963. godine, kao privremeni montažni objekat od azbestnih ploča, danas pohađa 430 đaka. Projekat nove škole je urađen, finansiraće se sredstvima Grada, a vrednost prvog dela investicije je 80 miliona dinara, što podrazumeva izgradnju nove zgrade škole na mestu gde su sada sportska sala i kabinet za tehničko. Ovi radovi bi, kako očekuje mitrovački gradonačelnik, trebalo da počnu već u aprilu.

Izgradnja puta kroz Laćarak počeće ovih dana, vrednost posla je 250 miliona dinara. Put će biti dug 4,7 kilometara, proširiće se na 1,9 metara i spustiti za 60 santimetara, a gradiće se od male pruge u Sremskoj Mitrovici do izlaska iz Laćarka ka Republici Srpskoj.

- Izgradnja bazena je počela i završetak se očekuje krajem ove godine, a vrednost ovih radova je 120 miliona dinara. U vremenu finansijske krize i vremenu kada budžeti ne rastu, ovo je veliki napor i za našu lokalnu samoupravu. Ipak, imamo dobar kapacitet zato što se nikada nismo zaduživali, imamo finansije da redovno izmirujemo obaveze i zato nemamo problema sa ovako velikim investicijama. Možda će u pojedinim trenucima dolaziti do udara na budžet zbog velikih vrednosti radova, ali postoje instrumenti da se i to reši – istakao je Nedimović, i dodao da neće biti zvaničnih otvaranja projekata, jer su sve ovo zajednički postigli svi Mitrovčani i ljudi koji su mesecima, pa i godinama, radili na izradi projekata.

Posao u nekoliko faza

Projektom rekonstrukcije puta u Laćarku obuhvaćena su i priključenja na sporedne saobraćajnice, kao i na kružni tok na samom kraju deonice. Radovi će se organizovati u nekoliko faza, a rok za završetak je od tri do četiri meseca. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;