Rusija spremna za gasovod sličan "Južnom toku"?

25.03.2016. | Beta

- Rusija je spremna da sprovede projekat gasovoda ispod Crnog mora sličan „Južnom toku“ ako Evropska komisija bude pokazala interesovanje – rekao je portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da Rusija razgovara o takvim projektima s partnerima, ali da sve zavisi o toga „koliko je predvidivo i konstruktivno ponašenje Evropske komisije“, prenela je ruska novinska agencija „Tass“.

www.pixabay.com

- Rusija namerava da to uradi ako postoji interesovanje. Ovo je ruska strana potvrdila u više prilika – rekao je Peskov.

Peskov je rekao da je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler nedavno boravio u Italiji gde je potpisan memorandum o projektu ispod Crnog mora za „dostavljanje gasa Grčkoj i Italiji“.

Portparol predsednika Vladimira Putina je rekao da trenutno „nema projekata... Sličnog Južom toku“, pošto se od tog gasovoda odustalo zbog stava Evropske komisije. Peskov je dodao da je „Gasprom“ pokazao interesovanje za takav projekat.

Ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov izjavio je ranije ovog meseca da šanse za nastavak projekta izgradnje gasovoda „Južni tok“ i dalje postoje. On je rekao da u EU postoje različite snage koje se različito odnose prema projektu Južni tok od čije izgradnje je Rusija odustala u decembru 2014. pošto se Evropska unija protivila da isto pravno lice bude i vlasnik gasovoda i distributer gasa.

Ruski list „Izvestija“ u januaru je preneo da su pregovori između „Gasproma“, ruskih i bugarskih vlasti o „Južnom toku“ obnovljeni odmah pošto je Moskva otkazala izgradnju „Turskog toka“ zbog pogoršanja odnosa s Ankarom kada su ruski vojni avion na granici sa Sirijom oborile turske snage.

Zvanična Moskva je opovrgla te navode, dok je Evropska komisija ponovila da „Južni tok“ može biti izgrađen samo ako se ugovori potpisani s ruskom kompanijom „Gasprom“ preispitaju.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...