SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Leskovac: Kolektor propao, a nije korišćen

23.03.2016. | I. Mitić | Novosti

Iako je na Svetski dan voda zvanično okončana izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ono neće početi da sa radom sve dok se ne obezbedi 2,5 miliona evra za izgradnju novog glavnog gradskog kolektora kojim se otpadna voda doprema do postrojenja. Na već izgrađenom kolektoru, iako nije ni počeo da se koristi, pojavila su se ulegnuća koje je nemoguće popraviti, a zaključeno je da je oštećen na oko 90 odsto trase duge 5,5 kilometara.

www.pixabay.com

- Protiv svih koji su učestvovali u izgradnji su podnete krivične prijave. Oni treba da odgovore na pitanje šta je sa uloženih 160 miliona dinara i kako samo 11 odsto tog kolektora može da se koristi – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

On je novinarima pokazao fotografije unutrašnjosti kolektora odnosno snimke devastiranog objekta čija je izgradnja počela 2006. Tvrdi da primopredaja nikada nije urađena iako je novac za to isplaćen. U leskovačkoj „Crnoj Travi“, koja je bila jedan od izvođača radova nemaju komentar na te tvrdnje, ali prema nezvaničnim informacijama, oni ne prihvataju odgovornost jer je od završetka radova prošlo sedam godina.

- Tri vidljiva i velika oštećena smo popravili, ali je snimak cele trase pokazao da tu leka nema. Zbog toga će postrojenje koje je dovedeno do savršenstva morati da čeka novi kolektor, a to dovodi u pitanje i nastavak ovog projekta od prvorazrednog značaja za grad – istakao je Cvetanović.

U izgradnju postrojenja odnosno linije vode sa delimičnom tretmanom mulja, koja je u utorak i zvanično okončana, Evropska unija je investirala 10,4 miliona evra. Trenutno se radi na drugoj fazi u okviru koje će biti kompletirana linija mulja i početi proizvodnja biogasa. Taj deo posla finansira Vlada Srbije sa 500 miliona dinara, a rok za završetak je 14 meseci od dobijanja građevinske dozvole.

- Vlada Srbije intenzivno radi i na iznalaženju izvora sredstava za izgradnju novog kolektora, jer je to preduslov i za treću fazu u kojoj bismo koristili donaciju Vlade Holandije za širenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima – zaključio je Cvetanović.

Kanalzacija za 17 naselja

U sklopu celog projekta tretmana otpadnih voda u Leskovcu, čija je ukupna vrednost 24 miliona evra, ORIO program Vlade Holandije je pre nekoliko godina odobrio oko osam miliona evra za izgradnju 90 kilometara kanalizacione mreže u 17 prigradskih naselja gde živi 20.000 građana. Ti radovi bi trebalo da počnu naredne godine i da budu završeni 2018.

Kredit

Lokalna samouprava je glavni gradski i industrijski kolektor gradila više od tri godine uz pomoć kredita od 1,2 miliona evra koji je refinansiran 2010. a otplaćen je tek prošle godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;