INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nema prepreke za gradnju zrenjaninske fabrike vode

23.03.2016. | Ž. B. | Dnevnik

- Vlada Republike Srbije je stala iza projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode iz gradskog vodovoda – saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

- Ovom odlukom Vlada je obezbedila finansijske garancije za taj kapitalni projekat. Nema više ni jednog razloga da se kasni sa izgradnjom postrojenja i nema više čekanja. Juče smo obavili razgovor sa izvođačima radova, koji nastavljaju posao s prvi lepim danima – najavio je Janjić.

Gradonačelnik se izvinio građanima zbog kašnjenja u izgradnji postrojenja, ali je naglasio da lokalna samouprava rešava višedecenijski problem.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Mi smo ta administracija koja će rešiti ovo zrenjaninsko pitanje. Ne rešavamo samo problem zdrave pijaće vode u Zrenjaninu, nego će vrlo brzo i okolna sela dobiti zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda – obećao je Janjić i dodao da će za nekoliko meseci iz česmi poteći zdrava voda.

Postrojenje sa pratećim objektima se gradi na lokaciji koja se nalazi na početku Mihajlovačkog druma, iza kružne raskrsnice. Posao je poveren italijanskoj kompaniji „Grupo Zillio“, sa kojom je prošle godine potpisan ugovor o prečišćavanju pijaće vode koja je, zbog prekomerne količine arsena, pre više od decenije zabranjena za upotrebu. Kompletna investicija, kako je ranije rečeno, košta 6,5 miliona evra, od čega sama oprema iznosi 5,2 miliona. Kapacitet postrojenja je 9 miliona kubika, dok grad u ovom trenutku koristi 5,2 miliona kubika.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Goran Tajdić je rekao da je obaveza ovog preduzeća da dopremi sirovu vodu do postrojenja i kasnije je preuzme i distribuira građanima. Podsetio je da je ugovorena cena prerađene vode 28 evrocenti. Od 1975. godine, kada je napravljeno prvo pilot postrojenje, u Zrenjaninu pokušavaju da reše problem sa vodom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;