Beograd: Nova autobuska stanica privatnicima?

18.03.2016. | N. Vukić | Novosti

Beogradska autobuska stanica (BAS) mogla bi da ostane bez stare, ali i nove lokacije, posle planiranog izmeštanja iz centra grada i selidbe na Novi Beograd?!

Naime, Grad je otvorio „neobavezujući“ javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za izgradnju i upravljanje budućom autobuskom stanicom u Bloku 42, uz mogućnost da strani ili domaći partneri dobiju i drugu lokaciju u nekom drugom delu grada. A, potencijalni investitor, pored terminala, upravljao bi i pratećim komercijalnim sadržajima – parkingom i poslovnim prostorom.

- Ne gase se ni BAS, niti „Lasta“. BAS je potencijalni operater za novu autobusku stanicu. Njima dajemo šansu da nastave da rade, samo na novoj lokaciji – objasnio je gradonačelnik Siniša Mali. - Izgradnju nove autobuske stanice će finansirati Grad. Plan detaljne regulacije i svi projekti polako se završavaju. Želimo da nađemo operatera koji će zajedno sa Gradom da se bavi upravljanjem saobraćajem, jer mi nemamo ni ljude, ni znanje da sami upravljamo stanicom.

Izgradnja nove autobuske stanice mogla bi da počne na proleće 2017. godine. Gradonačelnik je pojasnio da BAS neće biti izmešten sa postojeće lokacije, dok se ne uradi nova stanica u Bloku 42, a to je kraj 2018.

Vrednost radova koje će pomoći i „Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD) je 20 miliona evra, a idejno rešenje projekta izabrano je na konkursu 2014. godine.

„Lastu“ sele već ovog leta

Sa „Lastom“ je dogovoreno da se njihova stanica izmesti u privremeni objekat koji će, takođe, biti na mestu buduće nove stanice. Selidba se očekuje na leto ove godine.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...