INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Skidaju opasne azbestne ploče

23.02.2016. | S. Kostić | Novosti

Posle deceniju borbe da se stari objekat OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici, izgrađen od azbesnih ploča, toksičnih po ljudski organizam, sruši i izgradi novi, krajem marta i početkom aprila konačno će početi prva faza radova.

- Izgradnja škole počeće sa 80 miliona dinara iz gradskog budžeta, a trebalo bi da bude završena za tri godine – najavio je Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Osnovna škola u Mačvanskoj Mitrovici, sagrađena 1963. godine, kao privremeni montažni objekat, čiji rok trajanja je istekao pre dve decenije, i danas je koristi 430 đaka iako je boravak u njoj opasan. Grad Sremska Mitrovica, koji je finansirao izradu projekta za novu školu, koja će biti podignuta na mestu stare, a čija ukupna vrednost iznosi oko 369 miliona dinara, odlučio je da spram finansijskih mogućnosti započne posao.

Prva faza obuhvata rušenje fiskulturne sale i kabineta za tehničko obrazovanje, izgradnju učionica, kancelarija, kabineta i kuhinje. Kako kaže mitrovački gradonačelnik, ni Republika, a ni Pokrajina zasad nisu opredelile sredstva za ovu namenu, ali očekuje da novac u narednom periodu neće izostati.

- Realizacija ovog projekta trajaće od dve do tri godine, u zavisnosti upravo od toga da li će ga grad finansirati sopstvenim sredstvima ili će dobiti pomoć – ističe Nedimović.

- Po završetku prve faze radova, mi se preseljavamo iz starog objekta u novi i to će biti velika radost. Učenici će dobiti savremenu i opremljenu školu, moderne učionice, a pre svega zdravu sredinu – objašnjava Slađan Papić, direktor škole.

Površina novog objekta škole iznosiće 3.870 metara kvadratna, a predviđena je izgradnja 15 učionica.

Zabrana u EU

Evropski parlament je 1976. godine doneo odluku o ograničavanju upotrebe azbesta, dok je 2005. u svim zemljama EU zabranjena njegova proizvodnja, kao i upotreba.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;