Velika dvorana Kolarčeve zadužbine čeka rekonstrukciju

28.01.2016. | Marija Brakočević | Politika

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, sagrađena pre 84 godine, i dalje je reprezentativni koncertni prostor za predstavljanje umetničke muzike i jedna od najakustičnijih muzičkih sala u svetu. Zvanično je otvorena 4. februara 1932, i to koncertom Beogradske filharmonije kojom je dirigovao Stevan Hristić. Taj datum biće obeležen i ove godine, gala nastupom na kojem će briljirati sopran Dušica Bijelić, mecosopran Milijana Nikolić, tenor Rozario la Spina, bariton Nikola Mijailović i pijanista Đorđe Nesić.

Akustična dvorana danas je, nažalost, nepravedno zapostavljena. Poslednji put renovirana je 1978. kada su obnovljena sedišta, osposobljeno svetlo, grejanje i ventilacioni sistem.

- Velika dvorana zaslužuje posebnu pažnju i plan za rekonstrukciju. Nije realno da se nešto od planiranog ostvari u ovoj godini, ali to ne znači da ćemo odustati od planova. Za pomoć smo se obraćali Ministarstvu za kulturu i Gradskom sekretarijatu za kulturu, ali su nas odbili. Pošto nisu naši osnivači, nema zakonskih osnova (Zakon o zadužbini) da dobijemo direktnu pomoć od njih. Ali, i dalje verujemo da na osnovu Zakona o kulturi i stečenog statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja ipak postoji mogućnost da se donese odgovarajuća odluka za ovakvu vrstu podrške – uverena je Jasna Dimitrijević, direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Da bi najstarija koncertna dvorana u Srbiji povratila staru slavu i sjaj trebalo bi sprovesti nekoliko planova: detaljno tehničko opremanje i nabavka svetlosne, audio i video-opreme.

- Na spisku prioriteta je klimatizacija u velikoj dvorani jer postojeći sistem nije adekvatan i ne održava se redovno, a to sve stvara velike probleme, posebno u zimskom periodu. Morala bi da se preuredi i garderoba za orkestre, kao i solističke garderobe, obnovi prostor iza scene u velikoj dvorani. Nabavka neophodne tehničke opreme, scenske rasvete, kao i izrada projekata koji će doprineti uštedi električne energije, adaptacija hidrantske mreže, samo su deo neophodnih poslova – nabraja Dimitrijevićka, podsećajući da je u planu i nabavka novog koncertnog klavira, za koji je Kolarčeva zadužbina u prošloj godini već obezbedila deo sredstava donatorskim koncertima.

Deo krova popravljen, zamenjeni i prozori

Samo u prethodne dve godine opština Stari grad uložila je oko šest miliona dinara, i to za popravku dela krova iznad učionica i hola garderobe jer je na nekim mestima najviše prokišnjavao. Pomoć je stigla i za zamenu dotrajale prozorske stolarije, a radilo se i na unutrašnjem delu objekta, hoblovanju i lakiranju parketa na sceni koncertne dvorane… Ugrađen je i sistem za dojavu požara i kompletno su opremljeni i toaleti na četvrtom spratu zgrade jer nisu bili u funkciji.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...