Grad Sarajevo počinje gradnju trebevićke žičare

25.01.2016. | A. A. | Nezavisne Novine

- Imovinsko-pravni odnosi između „KJKP Grasa“ i Grada Sarajeva rešeni su nakon dugo godina čime projekat renoviranja trebevićke žičare u Sarajevu može početi – rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

On je sa predstavnicima „Grasa“ potpisao ugovor kojim je prenos prava građenja žičare prebačen sa ovog preduzeća na Grad Sarajevo.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Od danas stičemo i formalno pravo da gradimo trebevićku žičaru, uz velike napore i procedure koje smo prošli. Radili smo na tome mesecima i konačno smo notarski ugovor završili. Želim se zahvaliti u ime Grada, u ime građana Sarajeva koji željno iščekuju žičaru. Bez obzira što je ovo dugo trajalo, mi smo očekivali da će doći do ovoga, da ćemo naći zajednički jezik i nismo nijednog trenutka gubili nadu da ćemo jednog dana potpisati ovaj ugovor – kazao je Komšić.

Grad Sarajevo, iako nije imao formalno pravo na gradnju trebevićke žičare, u međuvremenu je radio sa Opštinom Stari Grad gde je dobijena urbanistička saglasnost nakon čega je Gradu odobren zahtev za građevinsku dozvolu.

- Urađeno je idejno rešenje trase, u međuvremenu smo na svoju ruku uradili projekat rušenja polazne stanice i vrlo brzo ćemo pristupiti tome. Izvršili smo pretkvalifikaciju firmi koje su zainteresovane za građenje žičare, dobili smo dve firme najpoznatije u Evropi po gradnji žičara. Grad je dobio donaciju od tri miliona i 800 hiljada franaka, nama za žičaru nedostaje još pet miliona. Ove godine ćemo izdvoijiti sredstva budžetom, predvideli smo negde oko tri i po miliona. Treba znati da, grad gradi od svojih sredstava žičaru, nećemo tražiti ni od koga pare – kazao je Komšić dodajući kako rušenje početne stanice na Trebeviću može krenuti odmah.

Direktor „Grasa“ Avdo Vatrić je istakao da će trebevićka žičara biti obnovljena najviše na zadovoljstvo građana Sarajeva.

- Smatram da „Gras“ ovim čini dobro delo, jer će obnovom žičare profitirati građani Sarajeva. Ovim činom ljudima koji koriste Trebević dajemo podršku da to i nastave. Nadam se da će se brzo obnoviti žičara na zadovoljstvo svih. Ne znamo tačno vremenski kada će to početi – rekao je Vatrić.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...