Konferencija o gasu: "Severni tok 2" neophodan Evropi

21.01.2016. | Tanjug

Gasovod „Severni tok 2“ neophodan je Evropi i neće koštati evropske poreske obveznike niti jedan cent, naglašeno je na „Evropskoj konferenciji o gasu“ u Beču.

Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Rajner Zele rekao je da su za sigurnost u snabdevanju potrebni diverzifikacija izvora i tranzitne rute, a da EU pre svega radi na zameni ruskog gasa, što je paradoksalno, ako se ima u vidu da ruski gas pokriva 25 odsto evropskih potreba.

Zele je poručio da „Severni tok 2“ sa učešćem Austrije, Nemačke, Francuske i Holandije ne može biti „evropejskiiji“. Prema njegovimm rečima, proizvodnja gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji u jakom je opadanju, tako da se Evropi smanjuju opcije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

I „Gazprom“ je, na bečkoj konferenciji, podvukao značaj „Severnog toka“.

- Evropi opada proizvodnja gasa, a potreba za gasom je proteklih godina pre svega pokrivena uvozom – rekla je generalni direktor „Gazproma“ za izvoz Elena Burmistrova. Ona je ukazala da je Gazprom prošle godine u Evropu izvezao 159 milijardi kubnih metara gasa, što je jasno više od proseka proteklih pet godina.

- „Severni tok“ ne snabdeva gasom samo zapadnu Evropu, već preko čvora Baumgarten i mnoge zemlje centralne i južne Evrope – navela je Burmistrova. Ona je, ukazujući na isplativost, naglasila da Severni tok 2 neće koštati evrospke poreske obveznike niti jedan cent.

Istorijskim pad cene nafte i gasa, prema šefu OMV, ugrožava egzistenciju mnogih preduzeća.

- Preživeće samo oni koji rade stalno na svojoj profitabilnosti, imaju svoje troškove pod kontrolom i fleksibilno deluju – uveren je Zele. On je naglasio da je ova privredna grana smanjila svoje investicije za oko 400 milijardi dolara, što će, vremenski odloženo, voditi ka novoj ravnoteži između ponude i potražnje.

- Trzište je dosledno i ponekad brutalno. Pokušaji politike da reguliše tržište i ogranični ga nisu puno uticali na cene, kao ni kriza između Saudijske Arabije i Irana – objasnio je Zele.

Šef Nadzornog odbora „Gazproma“ Viktor Zbukov upozorio je da će, zbog aktuelno niskih cena, izostati potrebne investicije u infrastrukturu. To bi se, kako smatra, moglo odraziti velikim problemima na tržištu nafte i gasa.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...