INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Besplatan elaborat energetske efikasnosti

12.01.2016. | Slađana Miletić i Bobiša Brzaković | RTS

Prvi put su stručnjaci „Tehničkog fakulteta“ u Čačku u saradnji sa stambenom agencijom, izradili besplatan elaborat energetske efikasnosti za dve stambene zgrade u kojima stanari zbog loše izolacije imaju velike troškove.

Oni koji žive u dve zgrade za koje su izrađeni elaborati o energetskoj efikasnosti kažu da  samo zamena prozora, nije rešenje za smanjenje visokih računa za grejanje. Za bolju izolaciju čitavog objekta, nemaju novca.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Taj ogromni deo da izolujemo celu zgradu ne možemo sami uraditi tako da očekujemo to od grada, „Gradske stambene agencije“ uz pomoć fakulteta da nam pomognu da apliciramo za kredite –  kaže Zoran Novaković, predsednik skupštine stanara jedne od zgrada za koju je izrađen elaborat.

Stručnjaci „Tehničkog fakuleta“ i „Gradske stambene agencije“ izradili su elaborat za zgrade različite starosti i kvaliteta gradnje. Međutim, rešenja za poboljšanje energetske efikasnosti su slična.

- Očekujemo da tokom ove grejne sezone ili eventualno početkom sledeće grejne sezone, deo istraživanja dopunimo i termovizijskim snimanjima ova dva objekta, čime bi praktično uradili i kvantitativnu procenu efikasnog korišćenja energije – kaže  Nebojša Mitrović, dekan „Fakulteta tehničkih nauka“.

- Najnovija zakonska rešenja predstavljaju pre svega neki preduslov za dobijanje upotrebne dozvole u oblasti energetske efikasnosti. Vi morate imati odgovarajuće elaborate, odgovarajuća kvalitetna rešenja prilikom izrade novih objekata, ali i prilikom rekonstrukcije starih – objašnjava Brankica Jelić iz „Gradske stambene agencije“.

Da bi skupština stanara aplicirala za sredstva preko fondova Evropske unije, stručni eleborat je neophodan. Tokom sledeće godine, „Tehnički fakulet“ će izraditi studije i za druge zgrade u Čačku, prema preporuci „Gradske stambene agencije“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;