Do kraja januara otvaranje osam perona na "Prokopu" (video)

11.01.2016. | Tanjug

Do kraja januara biće otvoreno osam perona na železničkoj stanici „Prokop“, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

- Prvi put od sedamdesetih godina, taj projekat je pokrenut i to ćemo rešiti u narednih nekoliko godina. Do kraja januara imaćemo otvorenih osam perona, a nakon toga krećemo u izgradnju stanične zgrade, kao i pristupnih puteva kako bi Prokop mogao da funckioniše kao nova centralna železnička stanica Beograda – rekao je Mali u intervjuu „Tanjugu“.

Završetak izgradnje „Prokopa“, podrazumeva izmeštanje Glavne železničke stanice iz Savske ulice, što je povezano sa realizacijom projekta „Beograd na vodi“.

Govoreći o „Beogradu na vodi“, Mali je izrazio očekivanje da će se početkom godine krenuti sa iskopavanjem za veliku kulu „Beograd“, a do kraja februara i sa prvim radovima iznad zemlje za prve dve stambene kule.

Kada je reč o Sava centru, strategija grada je da na proleće počne proces raspisivanja tendera za javno-privatno partnerstvo, kako bi se pronašao partner koji će uložiti oko 20 miliona evra za obnovu tog kongresnog centra.

Jedan od zadataka koji je sebi postavila Gradska uprava je i uređenje centra grada, koje je već počelo, kako bi se uži centar pretvorio u pešačku zonu.

Gradonačelnik ističe da cantar grada neće biti zatvoren niti potpuno pretvoren u pešačku zonu, dok se ne izgrade podzemne garaže i ne reši problem parkiranja.

- Uređujemo centar grada, onaj deo koji nije vezan za izgradnju podzemnih garaža, a tokom sledeće godine izabraćemo partnera koji će graditi pet ili šest garaža i gradićemo to naredne dve godine – objasnio je Mali.

Navodi da je u planu za 2016. uređenje Trga Republike, Obilićevog venca, Terazijskog prolaza, Kosančićevog venca, Karađorđeve ulice, Slavije, Bulevara oslobođenja, kao 40 oronulih fasada.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...