Završetak radova na revitalizaciji agregata A1 HE „Zvornik“ u oktobru sledeće godine

31.12.2015. | Sandra Jovićević | Energetski portal Srbije

PD „Drinsko-limske hidroelektrane“ saopštilo je da radovi na revitalizaciji HE „Zvornik“ idu kao što je planirano. Direktor HE „Zvornik“, Tomica Jovanović, izjavio je da su u toku građevinski radovi u prostoru obrtnog kola turbine i vertikalnog dela sifona, kao i da se obavlja priprema za sečenje obloga i betona zbog povećanja prečnika radnog kola turbine.

Kako je navedeno u saopštenju, demontirana je kompletna elektromašinska oprema prvog agregata koji se revitalizuje, a montiran je i novi blok transformatora za agregat A1. Takođe je montiran i novi blok transformatora za agregat A2 koji će do završetka revitalizacije agregata A2 služiti kao rezervni blok transformatora. U planu je da sva potrebna oprema za agregat A1 bude isporučena na gradilište početkom februara 2016. godine, dok su radovi na ugradnji glavne opreme planirani za početak marta sledeće godine.

www.pixabay.com

Podsetimo, revitalizacija HE „Zvornik“ započeta je 12. oktobra 2015. godine. Projekat se finansira uz pomoć „Nemačke razvojne banke“ (KfW), a njegova vrednost iznosi oko 70 miliona evra. Radove na revitalizaciji hidroelektrane Zvornik izvodiće kompanija „Voith Hydro“, a trebalo bi da budu završeni za četiri godine. Procenjuje se da će radovi na agregatu A1 biti završeni 10. oktobra 2016. godine.

Snaga elektrane nakon revitalizacije iznosiće 125,6MW, odnosno biće povećana za 30 odsto, dok će proizvodnja električne energije biti povećana za 15 odsto. Životni vek elektrane biće produžen za 40 godina, a revitalizacijom će biti unapređena ekološka situacija na reci Drini.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...