Srbija mistrijom plaća dug za gas

31.12.2015. | Z. R. | Novosti

Rusko tržište je veoma zahtevno, i malo je srpskih kompanija koje samostalno mogu da dobiju poslove na njemu. U Ministarstvu građevine, infrastrukture i saobraćaja smatraju da je rešenje udruživanje građevinara, pa su zato pokrenuli inicijativu da naše kompanije osnivaju konzorcijume kako bi imale veće šanse da dobiju poslove u inostranstvu. A da bi mogli da se pokažu u svetu, moraju prvo dobiti priliku da rade u svojoj zemlji.

- Država je kroz infrastrukturne projekte koji se realizuju otvorila prostor za veće učešće domaćih kompanija kao glavnih izvođača, što u prošlosti nije bio slučaj – ističu u Ministarstvu građevine. - Domaćim kompanijama je, između ostalog, povereno da kao glavni izvođači grade deonicu južnog kraka Koridora 10 od Srpske Kuće do Levosoja, kao i most Ljubovija-Bratunac.

U Ministarstvu smatraju da će uspešna realizacija projekata u Srbiji pomoći u oporavku domaće operative i doprineti da domaće građevinske kompanije budu konkurentnije i steknu neophodne reference za nastupanje na drugim tržištima.

www.pixabay.com

Potpredsednik „Građevinske komore Srbije“ Goran Rodić tvrdi da je najveći problem za srpske kompanije to što nemaju garancije banke niti države. S obzirom na veliki dug za gas koji Srbija ima, Rodić smatra da bi jedno od rešenja bilo i da naše kompanije odu u Rusiju da rade, a da majstore plati Srbija i tako refundira dug za plavi energent.

- Korist bi bila obostrana, jer bi to bio veliki podsticaj za srpske građevinare, pošto bi im se obezbedio posao – objašnjava Rodić. - Samo organizovan nastup garantuje uspeh, i zato je važno da država posreduje oko ugovaranja radova. Trenutno ima svega nekoliko firmi, poput „Energoprojekta“, „Puteva Užice“ ili ZGOP, koje imaju registrovane firme u Rusiji, što je preduslov da bi tamo mogle da šalju radnike.

Rodić napominje da Srbija ima majstore i inženjere koji zadovoljavaju kriterijume stranih kompanija i investitora, ali napominje da to nije dovoljno.

- Nedostaje nam menadžment koji će od početka do kraja voditi posao – kaže potpredsednik „Građevinske komore“. - Od direktora projekta, šefa gradilišta, inženjera koji će voditi pojedine sekcije...

I cigle iz Srbije

- Građevinarstvo nije samo zidanje, već povlači za sobom i mnoge druge segmente ove delatnosti – ukazuje Rodić. - U Sočiju su „Putevi Užice“ ugovorili posao za milijardu dolara, ali su iz Srbije dovezli ciglu, crep i ostali građevinski materijal. To je bio veliki podsticaj za mala i srednja preduzeća iz ove oblasti.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...