BiH: Kredit EBRD za novih sedam kilometara auto-puta

22.12.2015. | Indikator

Zamenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i ministar finansija i terzora Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD) u BiH Jan Braun (Ian Brown) potpisali su u Sarajevu ugovor o zajmu za izgradnju deonice na Koridoru Vc u vrednosti 80 miliona evra.

- Svesni smo da za Bosnu i Hercegovinu izgradnja Koridora Vc ima višestruko značenje jer nas uključuje u međunarodnu savremenu saobraćajnu mrežu. Ovaj projekt omogućiće izgradnju 7,2km auto-puta na poddeonici između Bune i Počitelja, koja je nastavak deonice Počitelj-Bijača, kao i 3,9km na poddeonici između Donje Gračanice i Tunela Zenica – izjavio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

www.pixabay.com

Takođe, preko tog pravca BiH dobija kvalitetan izlaz preko luke Ploče na Jadransko more, a sa severne strane otvara se pristup prostoru srednje i severoistočne Evrope.

Rok otplate zajma je 15 godina uključujući četiri godine grace perioda, s otplatom u 22 jednake polugodišnje rate, a kamata je šestomesečni EURIBOR + 1 posto marže.

Bevanda je naglasio da je u okviru ovog projekta predviđeno i vlastito finansiranje od oko 16,2 miliona evra, što se odnosi na eksproprijaciju, nadzor i delimično izgradnju i projektovanje.

Kredit je alociran na Federaciju BiH, korisnik je JP „Autoceste Federacije BiH“, a planirano je da projekt bude okonačan do kraja 2019.

Direktor Kancelarije EBRD Jan Braun kazao je da je Koridor Vc najveći projekt kapitalnih investicija, odnosno ulaganja koje se trenutno sprovodi u BiH. Podsetio je da je prvi zajam EBRD-a za izgradnju deonica Koridora Vc potpisan još 2008. u iznosu od 180 milona evra.

- Uključujući 80 miliona o čemu smo potpisali ugovor, zajedno s ulaganjem za Sarajevsku obilaznicu, naš sveukupni doprinos do sada iznosi 315 miliona evra što predstavlja značajno ulaganje – kazao je Braun.

EBRD je, po njegovim riječima, spreman nastaviti saradnju i čak je intenzivira da bi se ubrzalo završavanje izgradnje celokupnog auto-puta.

Braun je potpisao projektni ugovor s direktorom JP „Autoceste FBiH“ Jasminom Bučom koji je kazao da je ugovor bitan ovom preduzeću jer je to prvi rezultat rada nove uprave, kao i da se nada da će ovaj zajam otvoriti vrata za nastavak aktivnosti i druge zajmove među ostalim od „Evrospke investicione banke“ (EIB) i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

- Sa tehničkog aspekta zajam je izuzetno važan iz razloga što ćemo povezati mostarsku regiju s jadranskom obalom i konačno zatvoriti finansijsku konstrukciju izgradnje zeničke obilaznice – dodao je Bučo.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...