BiH: Kredit EBRD za novih sedam kilometara auto-puta

22.12.2015. | Indikator

Zamenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i ministar finansija i terzora Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD) u BiH Jan Braun (Ian Brown) potpisali su u Sarajevu ugovor o zajmu za izgradnju deonice na Koridoru Vc u vrednosti 80 miliona evra.

- Svesni smo da za Bosnu i Hercegovinu izgradnja Koridora Vc ima višestruko značenje jer nas uključuje u međunarodnu savremenu saobraćajnu mrežu. Ovaj projekt omogućiće izgradnju 7,2km auto-puta na poddeonici između Bune i Počitelja, koja je nastavak deonice Počitelj-Bijača, kao i 3,9km na poddeonici između Donje Gračanice i Tunela Zenica – izjavio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

www.pixabay.com

Takođe, preko tog pravca BiH dobija kvalitetan izlaz preko luke Ploče na Jadransko more, a sa severne strane otvara se pristup prostoru srednje i severoistočne Evrope.

Rok otplate zajma je 15 godina uključujući četiri godine grace perioda, s otplatom u 22 jednake polugodišnje rate, a kamata je šestomesečni EURIBOR + 1 posto marže.

Bevanda je naglasio da je u okviru ovog projekta predviđeno i vlastito finansiranje od oko 16,2 miliona evra, što se odnosi na eksproprijaciju, nadzor i delimično izgradnju i projektovanje.

Kredit je alociran na Federaciju BiH, korisnik je JP „Autoceste Federacije BiH“, a planirano je da projekt bude okonačan do kraja 2019.

Direktor Kancelarije EBRD Jan Braun kazao je da je Koridor Vc najveći projekt kapitalnih investicija, odnosno ulaganja koje se trenutno sprovodi u BiH. Podsetio je da je prvi zajam EBRD-a za izgradnju deonica Koridora Vc potpisan još 2008. u iznosu od 180 milona evra.

- Uključujući 80 miliona o čemu smo potpisali ugovor, zajedno s ulaganjem za Sarajevsku obilaznicu, naš sveukupni doprinos do sada iznosi 315 miliona evra što predstavlja značajno ulaganje – kazao je Braun.

EBRD je, po njegovim riječima, spreman nastaviti saradnju i čak je intenzivira da bi se ubrzalo završavanje izgradnje celokupnog auto-puta.

Braun je potpisao projektni ugovor s direktorom JP „Autoceste FBiH“ Jasminom Bučom koji je kazao da je ugovor bitan ovom preduzeću jer je to prvi rezultat rada nove uprave, kao i da se nada da će ovaj zajam otvoriti vrata za nastavak aktivnosti i druge zajmove među ostalim od „Evrospke investicione banke“ (EIB) i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

- Sa tehničkog aspekta zajam je izuzetno važan iz razloga što ćemo povezati mostarsku regiju s jadranskom obalom i konačno zatvoriti finansijsku konstrukciju izgradnje zeničke obilaznice – dodao je Bučo.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...