INFONET-468X60-BANNER

Idejno rešenje Skvera Mome Kapora po sugestijama građana

21.12.2015. | Beoinfo

Posle uspešne susedske radionice na otvorenom održane u septembru sa građanima koji žive u Mačvanskoj i Ulici Mome Kapora, kao i ljudima iz njihovog neposrednog okruženja i drugim zainteresovanim učesnicima, načinjeni su prvi koraci u realizaciji njenih rezultata, saopšteno je iz Kancelarije glavnog urbaniste Milutina Folića.

- NIS-ova pumpa u Mačvanskoj izmeštena je 22. novembra, a Projektni biro „Zelenila-Beograd” je na osnovu rezultata susedske radionice napravio idejno rešenje urbanog džepa: Skvera Mome Kapora – rekao je Folić.

On je naglasio da, kako su učesnici radionice susedi iz Tamnavske, Mačvanske i Ulice patrijarha Varnave i članovi Fondacije „Momo Kapor” i sugerisali tokom dvočasnovnog „kreativnog izazova”, glavna tema Skvera Mome Kapora biće sećanje na njegove izvanredne crteže i tekstove.

- U dijalogu između direktnih učesnika definisani su i prateći sadržaji, kao što su vrste zelenila, dečje igralište i tip ploča koje će biti postavljene. U tu svrhu, predloženo je da se Momin crtež „Školice” reprodukuje u popločanjvanju jednog dela ulice – prepoznatljiv grafički izraz tako postaje stvarno igralište i spomenik koji živi – rekao je glavni urbanista.

Prema njegovim rečima, prostorna maketa radionice nije jedini rezultat zajedničkog procesa. Građani su imali prilike da izraze svoje mišljenje o tipu uređenja skvera i pismenom anketom, koju su dostavljali na sam dan radionice. Pitanja ankete su se odnosila ne samo na budući izgled prostora već i na sam doživljaj zaostavštine Mome Kapora.

- Realizacija skvera po idejama i sugestijama građana očekuje se na proleće 2016. godine. Grad Beograd očekuje da će instrument direktne komunikacije i uključenja građana u procese planiranja susedskih otvorenih prostora primenjen u Ulici Mome Kapora poslužiti kao model i inspiracija za pristupanje rešavanju drugih lokacija u okviru programa „Urbani džepovi Beograda”, koji je jedan od potprojekata definisanih projektom IME – rekao je Milutin Folić.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;