Četiri azijske države počele gradnju gasovoda

15.12.2015. | Tanjug

Lideri Turkmenistana, Avganistana, Indije i Pakistana pokrenuli su izgradnju novog gasovoda TAPI vrednog 10 milijardi dolara, kojim će se prirodni gas iz energetski bogatog Turkmenistana transportovati do preostale tri zemlje.

Ceremoniji početka izgradnje gasovoda u pustinji Karakum, na obodu grada Mari, prisustvovali su predsednici Turkmenistana i Avganistana, potpredsednik Indije i premijer Pakistana.

Veruje se da Turkmenistan ima četvrte najveće rezerve gasa u svetu, ali trenutno izvozi mahom u Kinu, prenosi agencija AP.

Potpredsednik Indije Hamid Ansari izjavio je da je pokretanje izgradnje gasovoda prvi korak ka ostvarenju vizije ekonomski integrisanog regiona koji se prostire od Bengalskog zaliva do Kaspijskog jezera.

Gasovod TAPI dug 1.800 kilometara prenosiće gas od gasnih polja Turkenistana do gradova Herat i Kandahar u Avganistanu, a potom kroz Pakistan do gada Fazlika u Indiji, na granici sa Pakistanom.

Očekuje se da će gasovod ublažiti nestašicu energenata u južnoj Aziji kao i tenzije u tom regionu. Planirano je da gasovod godišnjeg kapaciteta 33 milijarde kubnih metara bude završen do kraja 2018.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 11.03.2019.
Kada će biti izgrađen deo SMT kružnog puta ...
Voluja 09.03.2019.
Pruga je i dalje u losem stanju, nije sred...
Balkan 04.03.2019.
A kada ce to da bude sve zavrseno i da li c...
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...