SFSOPLATE-468X60-BANNER

Na vidiku državne pare za užičku fabriku vode

04.12.2015. | Branko Pejović | Politika

U gradu na Đetinji, gde pitanje vodosnabdevanja dugoročno nije rešeno jer je potrebna modernizacija ovdašnjeg postrojenja za preradu vode za koju grad nema para, obradovali su se najnovijoj izjavi ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović.

- Država će dati 3,2 miliona evra za prvu fazu radova na užičkoj fabrici vode. Novac smo obezbedili, biće u budžetu za 2016. godinu, fabrika vode će se modernizovati – izjavila je ministarka , najavljujući to kao posebno važnu vest za Užičane.

Po njenim rečima, mnogo sastanaka na ovu temu održano je sa užičkim gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem.

- Pomogli smo i rešili ono što je bilo vezano za projektnu dokumentaciju u tom poslu. Reviziona komisija Ministarstva građevinarstva je odobrila projekat, čija je ukupna vrednost 5,3 miliona evra u dve faze. U prvoj se ulaže 3,2 miliona evra. Mi ćemo obezbediti novac za prvu fazu. Ovu vest će sada prvi put čuti i gradonačelnik Užica. Za drugu fazu ćemo videti: ili iz KfW projekta ili ćemo se dogovoriti sa lokalnom samoupravom – istakla je Zorana Mihajlović, ipak ne precizirajući kada bi ta opredeljena budžetska sredstva mogla početi da se troše za važan užički poduhvat.

Već je, podsećamo, u januaru ove godine ministarka posetila užičku fabriku vode. Donela je tada lokacijsku dozvolu potrebnu za radove na modernizaciji ovog postrojenja. Tom prilikom je rekla da se vrednost prve faze ovih poslova procenjuje na 2,8 miliona evra.

- U junu ili julu kreću radovi na prvoj fazi rekonstrukcije gradskog postrojenja, koji do kraja godine treba da budu završeni, posle čega Užice više neće imati problem s tim kakvu vodu građani piju – izjavila je tada, početkom ove godine, Zorana Mihajlović prilikom posete užičkoj fabrici vode na Cerovića brdu.

Ali ti radovi još nisu počeli. Prvobitno predviđeni rokovi su, dakle, propušteni pa bi, ako je suditi po novoj izjavi, posao u 2016. godini trebalo da otpočne. Modernizacijom postrojenja stvorili bi se uslovi za bezbednije snabdevanje vodom, da zagađenja na izvorištima budu u fabrici vode pravovremeno dezinfikovana i sprečena da ugroze vodosnabdevanje grada. Prilika je to i da glavna vodoakumulacija Vrutci ponovo uđe u vodosistem. Nivo urađenog na poslovima modernizacije će, ipak, zavisiti od raspoloživog novca: stručnjaci kažu da celokupan poduhvat, koji donosi prave efekte, vredi preko pet miliona evra, a da bi s raspoloživih 3,2 miliona bio urađen jedan deo, pri čemu će o tome sve biti dogovoreno s projektantom, Institutom „Jaroslav Černi“.

Državno ulaganje u užičku fabriku vode biće i šansa da se konačno ukine vanredna situacija u ovom gradu. Ona je na snazi već pune dve godine. Proglašena je u vreme algi u vodosistemu i onih cisterni na ulicama, pa trajala i posle privremenog rešenja situacije otvaranjem novog izvorišta Sušičko vrelo uz pomoć države i Vojske Srbije. I mada iz užičkih slavina odavno teče ispravna pijaća voda, a zbog problema je već smenjeno jedno gradsko rukovodstvo, vanredna situacija ni sada nije ukinuta. Nadležni su ranije objašnjavali da je u takvom stanju moguće brže i lakše, bez dodatnih procedura, rešiti prioritetne poslove oko modernizacije fabrike vode pa i druge preostale kad je reč o vodosnabdevanju. Tom brzinom rešavanja za sada ne mogu da se pohvale.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;