INFONET-468X60-BANNER

Početak izgradnje regionalne deponije

23.11.2015. | Tanjug

Svečanim uručenjem građevinske dozvole u Subotici je ozvaničen početak izgradnje sistema za upravljanje otpadom za šest opština severa Vojvodine i grad Suboticu, za šta je EU opredelila više od 20 miliona evra.

Svečanosti je prisustvovala ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković koja je izgradnju deponije ocenila kao izuzetno važan projekat za više od 260.000 stanovnika tog dela Srbije.

Ilustracija (ww.wpixabay.vom)

- Naš cilj je da obezbedimo sistem upravljanja otpadom u skladu sa domaćim regulativama i najvišim evropskim standardima i tako zaštitimo životnu sredinu. Naši građani zaslužuju evropske standarde u ovoj oblasti – rekla je ministarka.

Ona je podsetila da je ceo projekat izgradnje deponije vredan 24 miliona evra od čega je najveći deo obezbeđen iz bespovratnih sredstava EU – 20 miliona evra.

- Srbija je obezbedila 3,2 milioan evra, a grad Subotica i šest opština regiona ukupno miliona evra – rekla je Bošković.

Ona je pohvalila posvećenost i napore svih činilaca uključenih u realizaciju projekta i izrazila nadu da će on biti završen u zadatom roku, a to je kraj januara 2017. godine.

- Izuzetno je važno poštovanje rokova i preuzetih obaveza, jer je to u skladu sa interesom građana koji zaslužuju zdraviju životnu sredinu i bolji kvalitet života u tom smislu – rekla je ministarka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da će realizacijom tog projekta sav otpad, koji se sada odlaže na nelegalnim deponijama, biti prerađivan zbog čega će građani imati čistiji vazduh, poljoprivredno zemljište i podzemne vode.

Naglasio je, takođe, da je to jedan od najvećih projekata koje EU finansira u Srbiji i da predstavlja deo napora u usklađivanju naše zemlje sa evropskim standardima.

- Zaštita životne sredine je jedno od najranijih pregovaračkih poglavlja i podrazumeva ne samo usvajanje zakona, već i njihovu primenu kroz zatvaranje deponija i reciklažu otpada – rekao je Devenport.

On naglašava da će Srbiji biti potrebno oko milijardu evra kako bi sprovela direktive EU o zaštiti životne sredine i ocenjuje da to Srbija neće moći sama već će kroz evropske fondove moći da povuče najviše sredstva za ove namene.

Devenport je podsetio da je EU od 2000. godine do danas za zaštitu životne sredine opredelila 700 miliona evra što predstavlja 30 odsto ukupne bespovratne pomoći Srbiji.

- Najvažniji, krajnji cilj nije samo članstvo u EU već boljitak građana. Nadam se da će to ovaj projekat omogućiti stanovnicima ovih opština – zaključio je Devenport.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je ocenio da se posle dugog niza godina počinje rešavati pitanje upravljanja otpadom i dodao da predstoji mnogo posla na reorganizaciji komunalnog sistema upravljanja otpadom, ali da je istovremeno i pred građanima veliki izazov u promeni navika.

- Ubeđen sam da će ovaj projekta biti uspešno realizovan i biti primer dobre prakse za ostale opštine u Srbiji – rekao je Maglai.

Regionalna deponija za grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka, Bačka Topola i Mali Iđoš gradi se u naselju Bikovo, kod Subotice, a rok za završetak radova je kraj januara 2017. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;