INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: Vikendice pored vodotokova biće srušene

18.11.2015. | N1

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je za „N1“ da nijedna vikendica koja se nalazi u zaštitnom pojasu vodotokova neće moći da bude legalizovana i dodala da neće biti povlašćenih, jer nije bezbedno graditi pored vodotokova.

- Prvo, svako ko je gradio na onim prostorima koji su zakonom nedozvoljeni nema legalizaciju. Kada govorimo o prvom i drugom stepenu zaštite, govorimo o nacionalnim parkovima. U prvom stepenu zaštite nacionalnog parka, a to nisu vodotokovi, nema gradnje nikakve i biće rušenja, mi već rušimo po Perućcu, Tari, sad kreće Kopaonik. Drugi stepen zaštite, tu smo dozvolili da ostanu vikend kuće i porodične kuće za odmor. Nije dozvoljena gradnja u blizini vodotokova, autoputa, poletno-sletnih pista. Dodatak nema veze sa vodotokovima. Došli smo do zaključka da ima mnogo kuća na jezerima, a drugi stepen zaštite kreće negde od kilometra, i ne moraju da se ruše. Kilometar dalje je drugi stepen i mi ćemo dozvoliti, ali ne mogu da se grade fabrike naravno – objašnjava ministarka.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Govoreći o novom Zakonu o legalizaciji Mihajlović je istakla da je novo to što nema više dobrovoljnosti i što građani ne mogu više sami da odlučuju da li hoće ili neće da legalizuju jer to sada radi država.

- Država je preuzela na sebe izdavanje građevinskih dozvola, postoji 750 hiljada ljudi koji su podneli zahtev za legalizaciju, svi oni mogu da legalizuju objekte samo ako plate taksu. Od milion ipo nelegalnih, dobar deo su stanovi i kuće. Oni koji nisu predali dokumenta, dužni su da predaju iskaz o stanju i plaćju istu taksu, za njih izlazi inspekcija na teren, popisuje ih, upoređuje sa satelitskim snimkom o onda ne može ništa više da se gradi. Ima dovoljno inspekcije, država će kontrolisati rad – rekla je ministarka.

Kako je rekla, nakon ovog zakona ko bude bez dozvole gradio i jedan metar kvadratni biće srušen.

- Meni je žao što ne možemo da napravimo bolji balans izmneđu onih koji su legalizovali na vreme. Ovde je razlika u odnosu na prethodne zakone jer više nije ostavljeno na volju građanima da odluče hoće li da legalizuju, ovaj zakon kaže država će da vas legalizuje hteli vi to ili ne – navodi Mihajlovićeva.

Ona kaže da kada se uradi satelitski snimak, građevinske inspekcije kreću na teren, a snimanje će biti gotovo do druge polovine naredne godine.

- Ne posoji ni jedan jedini razlog da neko nelegalno gradi, ko buide gradio biće srušen – navela je Mihajlović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;