INFONET-468X60-BANNER

Profesori istražuju Pobednika

12.11.2015. | S. B. M. | Novosti

U kakvom se stanju nalazi spomenik Pobednik i da li su potrebni dodatni radovi na njegovom stabilizovanju, znaće se tek kada svoje mišljenje daju stručnjaci sa Građevinskog fakulteta, kao najreferentnije institucije u zemlji.

- Zamena zastora na platou oko Pobednika počela je u septembru, a po skidanju armirano-betonske ploče utvrđeno je da je stanje podloge veoma loše i da je potrebno uraditi dodatna ispitivanja statičke stabilnosti – kaže direktorka „Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada“ Nela Mićović.

Dodatna istraživanja treba uraditi i za nedavno otkrivenu podzemnu prostoriju u jednom delu platoa.

- Posle obavljenih istraživanja i valorizacije doneće se odluka o njenoj eventualnoj prezentaciji, što bi znatno uticalo na budući izgled platoa – navodi Mićović. - Imajući u vidu činjenicu da su zbog ovog neočekivanog pronalaska radovi potpuno obustavljeni, neophodno je obezbediti dodatna finansijska sredstva za istraživanje podzemne prostorije, kao i za ekspertsko mišljenje o stanju Pobednika.

Nema radnika ni kod česme

Istraživanja se rade i kod česme Mehmed-paše Sokolovića, na gornjem delu tvrđave, kako bi bila sanirana. Iako je deo iznad nje raskopan pre nedelju dana i ograđen, radnika nema, a čini se da još ništa nije urađeno.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;