INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Milijardu evra potrebno uložiti u deponije

09.11.2015. | Tanjug

- Srbija u narednih 25 godina mora da uloži oko milijardu evra u infrastrukturne projekte kako bi dostigla evropske standarde upravljanja otpadom – najavila je u Subotici državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Ona je na skupu posvećenom izgradnji Regionalne deponije izjavila da se u Srbiji na osnovu strategija i zakona mora izgraditi 26 regionalnih deponija, a sve u skladu sa standardima i direktivama Evropske unije o upravljanju otpadom, kao i politikom Vlade Srbije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ovo je dosta teško i kompleksno pitanje jer nas posebno u sistemu upravljanja otpadom očekuju velika ulaganja. Nas u narednih 25 godina očekuje, i moramo da bi smo dostigli standarde, da uložimo negde oko milijardu evra u velike infrastrukturne projekte u Srbiji – rekla je Božović. Izgradnja regionalne deponije u Subotici je, po njenoj oceni, primer dobre prakse za celu Srbiju.

- Ovo je jako skup i kompleksan projekat, ali mene raduje jer na ovaj način jedino po standardima možemo rešiti pitanje sistema upravljanja komunalnim otpadom, a to se tiče pre svega zdravlja građana ovih gradova i opština i očuvanja životne sredine – rekla je Božović. Ona je dodala da će deponija u Subotici biti deveta od 26 centara i naglasila da do 2028. godine sve lokalne samouprave moraju uraditi projektnu dokumentaciju, sistem finansiranja i da regionalne deponije počnu sa radom.

Takav sistem upravljanja otpadom, po njenim rečima, podrazumeva i reciklažu, a trenutno se u Srbiji reciklira oko 5 odsto komunalnog otpada.

- Naši ciljevi su da to bude 50 odsto. Znači, deset puta moramo povećati reciklažu koja je jako važna. Što više reciklaže, što manje odlaganja otpada na deponije. Ako znamo da se u Srbiji godišnje akumulira oko 2,5 miliona tona otpada, znači da mi moramo milion da recikliramo – dodala je Božović.

Projekat „Izgradnja Regionalne deponije u Subotici“ finansira Evropska unija, doprinosi razvoju pouzdanog sistema za upravljenje otpadom i kvalitetnijem životu 260.000 stanovnika, koji žive na teritoriji Grada Subotica i u opštinama Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac.

Implementacijom projekta „Izgradnja regionalne deponije u Subotici“ u Srbiji će prvi put biti primenjen celoviti sistem konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada prema standardima Evropske unije i u skladu sa Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom 2010-2019 Republike Srbije.

Finansijska podrška EU, u iznosu od 19,5 miliona evra usmerena je na izgradnju infrastrukture i jačanje kapaciteta regionalnog preduzeća i lokalnih javnih komunalnih preduzeća u Subotičkom regionu.

Vlada Republike Srbije učestvuje u izgradnji komponenti Regionalne deponije sa 3,2 miliona evra, dok će milion evra biti izdvojeno iz budžeta Grada Subotice i opština Regiona.

Direktorka preduzeća „Regionalna deponija“ iz Subotice Andrea Kikić rekla je da su radovi na izgradnji započeti 27. jula ove godine, a da po ugovoru moraju biti završeni do 28. januara 2017. godine. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai naglasio je da će do tada Subotica i ostale opštine morati da započnu proces reorganizacije sistema upravljanja otpadom, te da će i sami građani morati da menjaju svoje navike.

- Posle dugog niza godina obećavanja započinjanja i realizacije ovog projekta zaista došli u tu fazu da je gradnja deponije započela. Radovi teku planiranom dinamikom i imamo stalnu pratnju toka radova. Voleli bi smo da do datog roka, do kraja januara 2017. godine i realizujemo ovaj projekat – rekao je Maglai.

Kako je najavljeno, gradilište deponije 23. novembra posetiće i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;