INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koridor 10 sada čeka trećeg izvođača

05.11.2015. | Z. Radović | Novosti

Ugovor „Koridora Srbije“ sa bugarskom kompanijom „Trace Group Hold“, koja je bila angažovana na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10, danas (5. novembar 2015.) će biti raskinut, saznaju „Novosti“.

Ova firma se 15 meseci od preuzimanja posla, jedva odmakla od početka i okončala tek nešto više od deset odsto ugovorenih radova na ovom delu Koridora 10. Na deonici obilaznice oko Dimitrovgrada, na samoj granici sa Bugarskom, ovo preduzeće trebalo je da izgradi 5,8 kilometara auto-puta i sedam mostova dužine od 20 do 500 metara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Proces završetka izgradnje auto-puta na ovoj deonici, osim predstavnika „Koridora Srbije“ kontrolisali su i eksperti Svetske banke, iz čijeg se kredita finansira nastavak izgradnje ove deonice Koridora 10. Oni su dosad više puta od naših državnih organa tražili da reaguju na sporost bugarske kompanije.

- Razlozi za raskid ugovora su povreda ugovornih obaveza i nepoštovanje rokova – objašnjavaju u „Koridorima“. - Od dana uvođenja izvođača u posed, pa do danas, bugarska kompanija „Trace“ obavila je svega 13 odsto ugovorenih radova. U narednom periodu očekujemo instrukcije Svetske banke, po kojima ćemo postupiti i primeniti adekvatnu proceduru. Rok završetka celokupnog Koridora 10 neće biti doveden u pitanje raskidom ugovora sa „Trace“. Obilaznica oko Dimitrovgrada je deo istočnog kraka Koridora 10 sa složenim deonicama te će čak i uvođenje novog izvođača biti u saglasnosti sa već utvrđenom dinamikom radova na ovom putnom pravcu.

„Trace Group“ je do sada dobio nešto više od tri miliona evra za izvođenje radova, a u „Koridorima“ ističu da će bankarska garancija i eventualne štete biti naplaćene u skladu sa uslovima ugovora za izvođenje radova i međunarodnih standarda za naplatu bankarskih garancija.

Na ovoj deonici ranije je bila angažovana austrijska kompanija „Alpine Bau“ Gmbh, koja je završila u stečaju, pa je bugarska firma trebalo da nastavi taj posao. Sada je pitanje da li će sa trećim izvođačem država imati više sreće. Još se ne zna da li će narednih dana biti raspisan tender za izbor novog izvođača radova na obilaznici oko Dimitrovgrada, ili će posao dobiti drugoplasirana firma sa tendera na kojem je „Trace Group“ pobedio.

Bili najpovoljniji

Ugovorom sa „Trace“ je potpisan u junu 2014. godine. Rok za izvođenje radova je bio 450 dana, a vrednost ugovorenih radova 2,2 milijarde dinara. Ova kompanija izabrana je kao najpovoljniji ponuđač od ukupno šest zainteresovanih preduzeća, koja su učestvovala u otvorenom međunarodnom tenderskom postupku.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;