U Obrovcu buše novi bunar

30.10.2015. | M. Sudžum | Dnevnik

Tri hiljade meštana Obrovca kod Bačke Palanke, godinama ne mogu da koriste vodu iz seoskog vodovoda za piće i kuvanje zbog povećanog prisustva arsena, a zdravom vodom snabdevaju se na tri eko-česme.

Ovih dana započeto je bušenje novog bunara čija će, posle prethodnih ispitivanja, dubina biti 350 metara. Tri postojeća bunara kojima se snabdevalo ovo veliko selo bušeni su i pušteni u rad pre 40 i više godina.

- Posle obavljenog tendera u posao je krenula firma „HidroGeoCentar“ iz Leštana – kaže sekretar Mesne zajednice Obrovac Gajko Radanović. - Zahvaljujući ovoj investiciji, pored toga što će meštani našeg sela moći da piju zdravu vodu i pritisak u slavinama biće zadovoljavajući. Bušenje bunara, kako se očekuje, trajaće 45 dana, a nakon montiranja opreme i crpne stanice bunar treba da bude pušten u funkciju do Nove godine.

Vrednost ovog projekta je 10 miliona dinara, a veći deo sredstava obezbeđen je iz pokrajinskih fondova, a manjim delom učestvovala je i bačkopalanačka opština. Ovo je jedan od prvih projekata koji iz seoskih vodovoda u ovoj opštini treba da eleminišu arsen, čiji je povišen nivo ustanovljen pre više od deset godina. Zbog toga je svojevremeno u nekoliko sela investirano u eko česme, ali to nije bilo trajno ni sveobuhvatno rešenje.

Posle Obrovca i nekih susednih sela sa kojima se zajedno gradi i fekalna kanalizacija čija vrednost premašuje 20 miliona dinara, lokalna samuprava nastavlja sa rešavanjem problema vodosnabdevanja i kanalizacije. Do sada su rekonstruisani vodovodi u Pivnicama, Silbašu i Viziću, a u Despotovu treba da se izgradi mini fabrika vode čijim će puštanjem u rad i ovo selo imati u seoskom vodovodu zdravu pijaću vodu.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....