INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Obrovcu buše novi bunar

30.10.2015. | M. Sudžum | Dnevnik

Tri hiljade meštana Obrovca kod Bačke Palanke, godinama ne mogu da koriste vodu iz seoskog vodovoda za piće i kuvanje zbog povećanog prisustva arsena, a zdravom vodom snabdevaju se na tri eko-česme.

Ovih dana započeto je bušenje novog bunara čija će, posle prethodnih ispitivanja, dubina biti 350 metara. Tri postojeća bunara kojima se snabdevalo ovo veliko selo bušeni su i pušteni u rad pre 40 i više godina.

- Posle obavljenog tendera u posao je krenula firma „HidroGeoCentar“ iz Leštana – kaže sekretar Mesne zajednice Obrovac Gajko Radanović. - Zahvaljujući ovoj investiciji, pored toga što će meštani našeg sela moći da piju zdravu vodu i pritisak u slavinama biće zadovoljavajući. Bušenje bunara, kako se očekuje, trajaće 45 dana, a nakon montiranja opreme i crpne stanice bunar treba da bude pušten u funkciju do Nove godine.

Vrednost ovog projekta je 10 miliona dinara, a veći deo sredstava obezbeđen je iz pokrajinskih fondova, a manjim delom učestvovala je i bačkopalanačka opština. Ovo je jedan od prvih projekata koji iz seoskih vodovoda u ovoj opštini treba da eleminišu arsen, čiji je povišen nivo ustanovljen pre više od deset godina. Zbog toga je svojevremeno u nekoliko sela investirano u eko česme, ali to nije bilo trajno ni sveobuhvatno rešenje.

Posle Obrovca i nekih susednih sela sa kojima se zajedno gradi i fekalna kanalizacija čija vrednost premašuje 20 miliona dinara, lokalna samuprava nastavlja sa rešavanjem problema vodosnabdevanja i kanalizacije. Do sada su rekonstruisani vodovodi u Pivnicama, Silbašu i Viziću, a u Despotovu treba da se izgradi mini fabrika vode čijim će puštanjem u rad i ovo selo imati u seoskom vodovodu zdravu pijaću vodu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;