Završeno parterno uređenje Trga Republike u Novom Sadu

23.10.2015. | RTV

Povodom završetka radova na parternom uređenju Trga Republike u Novom Sadu, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković i vršilac dužnosti direktora JP „Zavoda za izgradnju Grada“ (ZIG) Dejan Mandić obišli su rekonstruisani trg.

Stojković je rekao novinarima da se Novi Sad može pohvaliti mnogobrojnim trgovima u svom starom gradskom jezgru, kao što su Trg mladenaca, Trg Marije Trandafil, Trg slobode, Trifkovicev trg i novorekonstruisani Trg Republike, koji je dugo vremena bio devastiran i zapušten.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Prema važećoj urbanističkoj planskoj regulativi, za ovaj lokalitet predviđena je prvo izgradnja podzemne garaže, a nakon toga parterno uređenje samog Trga. Kako je, s obzirom na zahtevnost investicije, izgradnja podzemne garaže odložena na izvesno vreme, opredelili smo se da ovaj prostor koji je predstavljao ruglo u centru grada preuredimo u lep trg koji će, uveren sam, postati mesto okupljanja naših sugrađana, ali i turista koji dođu u Novi Sad – rekao je Stojković.

Prema rečima v.d. direktora JP „Zavoda za izgradnju Grada Novi Sad“ Dejana Mandića izvođač radova parternog uređenja Trga Republike je DOO „Put-invest“, radovi su započeti 3. marta i završeni su u planiranom roku.

- Investicija vredna 189 miliona dinara ne podrazumeva samo parterno uređenje trga, već i rekonstrukciju saobraćajnica, atmosfersku kanalizaciju i deo vodovodnih instalacija u Daničićevoj ulici, ulici Miloša Bajića i delu ulice Žarka Vasiljevića. Na deonici od Ulice Žarka Vasiljevića do Šumadijske, kao i u Ulici Miloša Bajića, a u cilju očuvanja autenticnog izgleda, vraćena je žuta klinker opeka na kolovoz – rekao je Mandić.

On je dodao da je ostalo još da se realizuje poslednja faza uređenja Trga, koja će započeti u novembru kada počinje mirovanje vegetacije, a to je hortikulturno uređenje, odnosno, ozelenjavanje žardinjera, što će, kako je kazao, znatno obogatiti i oplemeniti taj prostor.

Nekadašnji autobuski terminal na Trgu Republike pretvoren je u privremeni parking prostor, dok je južni deo Trga, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, parterno uređen – popločan kvalitetnim materijalima i adekvatno osvetljen kako bi bio funkcionalan i atraktivan za pešake, a postavljanjem klupa, korpi za otpatke, zaštitnih stubića i mesta za parkiranje bicikala upotpunjen je novi izgled Trga.

Zamenom dotrajale parterne obloge kvalitetnim materijalima novi izgled dobila je i Riblja pijaca, a rešen je i problem odvođenja atmosferskih voda iizvršena je i rekonstrukcija kanalizacione mreže, zahvaljujući čemu su Novosađani dobili lepšu, funkcionalniju i komunalno uređeniju pijacu. Pomenute radove na Ribljoj pijaci izvelo je Javno komunalno preduzeće „Tržnica".

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....