INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija dobija prvu elektranu na biomasu

15.10.2015. | B-92

Predstavnici italijanske kompanije „Building energy“ i predstavnici Grada Kruševca, položili su kamen temeljac za izgradnju elektrane na biomasu. Vrednost elektrane iznosi 27 miliona evra i trebalo bi da uposli 50 radnika.

U pitanju je partnerstvo italijanske kompanije iz Milana „Building energy“ i lokalnog partner „Building energy 1“ iz Kruševca , a u projekat je uključen i Grad Kruševac preko svojih javnih preduzeća, „Gradske toplane“ i „Javnog komunalnog preduzeća“, sa kojima je lokalni partner danas potpisao ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vlasnik kompanije „Building energy“ Fabrcio Zaga je pohvalio to što su dozvole prikupljene brzo i što se za godinu dana stiglo do kamena temeljca. On je istakao da je ta kompanija prisutna u 26 zemalja i da ima projekte u različitim oblastima tehnologije, ali da je ovo prvi put da je ostvarena saradnja javnog i privatnog sektora.

„Elektrana bi“, kako je kazao direktor lokalne kompanije „Building energy 1“ Ivan Stajić, „trebalo da bude završena za 14 do 16 meseci“. Proizvodiće 4,8 megavata električne i 20 megavata toplotne energije, koju će preuzimati ovdašnja „Toplana“, odnosno „Elektrodistribucija“. Na prikupljanju bomase će, osim „Srbijašuma“, biti angažovano i „Javno komunalno preduzeće Kruševac“.

Stajić je podsetio na sve veće potrebe za energijom, ograničenost zaliha fosfornih energenata, negativne posledice emisije gasova, konstatujući da je prelazak na zelene, čiste tehnologije, uz postizanje energetske efikasnosti, najveći izazov, da obnovljivi izvori energije imaju veliku perspektivu – i da je to razlog što sve više zemalja investira u razvoj tih tehnologija.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, naglasio je da je elektrane na biomasu u Kruševcu primer javno-privatnog partnerstva za čitavu Srbiju i da će osim otvaranja novih radnih mesta grad imati i druge koristi.

- Gradska toplana će ostvariti značajne uštede u potrošnji uglja, dobiće jeftiniju toplotnu energiju, doći će do smanjenje emisije gasova i približavanje ekološkim standardima Evropske unije. Kruševačka Gradska toplana biće prva u Srbiji koja kao energent koristi obnovljive izvore energije, moći će da koristi subvencije države, ali i pristupne fondove Evropske unije – napomenuo je Nestorović.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;