INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Potrošnja energije u Srbiji dvaput veća od zemalja OECD

14.10.2015. | Tanjug

Potrošnja energije u Srbiji je više nego dvostruko veća u poređenju sa zemljama članicama „Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj“ (OECD), saopštila je „Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju“ (GIZ).

Prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji Opštine Vrbas i GIZ-a, koji su potpisali predsednik Opštine Bratislav Kažić i vođa tima GIZ Projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ Renate Šindlbek (Renate Schindlbeck), ocenjeno je da su poboljšanje energetske efikasnosti postojećih stambenih objekata, kao i projektovanje energetski efikasnih zgrada, među vodećim prioritetima savremenog društva, naročito imajući u vidu da stambeni sektor ima najveći potencijal za uštede.

Prema zvaničnoj statistici, zgrade u Srbiji troše oko 40 odsto ukupne finalne energije, pri čemu čak oko 61 odsto otpada na stambene zgrade.

Memorandumom o saradnji zvanično je obeležen početak saradnje na polju izrade Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva.

Neki od osnovnih ciljeva Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost Republike Srbije za period 2013. do 2015. su smanjenje potrošnje energije za zagrevanje i hlađenje objekata, očuvanje neobnovljivih izvora energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Ovi ciljevi se prvenstveno mogu ostvariti pravilnim projektovanjem objekata i planskom energetskom sanacijom postojećeg stambenog fonda i to pre svega na lokalnom nivou.

U tom smislu, jedan od najvažnijih koraka jeste popis i analiza postojećeg stambenog fonda, što do sada praktično nikada nije urađeno.

U okviru Projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ GIZ, pod pokroviteljstvom nemačke vlade, između ostalog, pruža stručnu i tehničku pomoć odabranim lokalnim samoupravama u izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva.

Na taj način, lokalne samouprave će po prvi put dobiti pregled postojećeg stambenog fonda, procenu potencijalnih ušteda energije, predlog adekvatnih mera za energetsku sanaciju zgrada i lokalnu tipologiju stambenih objekata, što će biti dobra osnova za planiranje različitih programa sanacije, ali i apliciranje u dostupnim donatorskim i nacionalim fondovima.

Jedna od prvih opština u Srbiji koja je izrazila čvrstu opredeljenost za unapređenje energetske efikanosti u sektoru zgradarstva jeste Opština Vrbas, navedeno je u saopštenju GIZ-a.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;