INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: Ove godine biće modernizovano 100km pruge (video)

13.10.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će ove godine biti modernizovano više od 100 kilometara pruga i da je cilj da se udeo železničkog transporta, u ukupnom  transportu u Srbiji, sa sadašnjih 30 odsto poveća na 50 odsto u narednih 10 godina.

Mihajlović je na trećoj Međunarodnoj konferenciji „Železnička infrastruktura u regionu“, istakla da se Srbija po kvalitetu železničke infrastrukture u 2014. godini pomerila sa 102. na 87. mesto, upravo zahvaljujući pokrenutim kreditima i investicijama u prethodnih godinu dana.

- Srpske železnice danas idu na dva koloseka: putem reformi i investicija u modernizaciju pruga i nabavku novih vozova. Železnice čekaju bolji dani – rekla je Mihajlović, podsetivši da su srpske železnice ove godine podeljene na holding sa tri posebna preduzeća: „Srbija voz“, „Srbija kargo“ i „Infrastruktura Železnice Srbije“.

Mihajlović je rekla da je cilj da se u narednom periodu ceo železnički transport odvija prugama koje su za brzine od najmanje 120 kilometara na sat, dodajući da se, nažalost, u većem delu železničke mreže trenutno saobraćaj odvija brzinama kao pre 100 godina.

Ministarka je poručila da je cilj da železnički transport postane dominantan u odnosu na druge vidove transporta. Ona je rekla da je u ovoj godini pušteno u saobraćaj 45 kilometara modernizovanih koloseka, a kako je istakla, cilj je da u ovoj godini bude ukupno modernizovano više od 100 kilometara pruge.

Kako je navela, počela je i modernizacija deonice Koridora 10 Mala Krsna-Velika Planu, a očekuje se i početak rekonstrukcije pruge Beograd-Bar kroz Srbiju.

Potpredsednica vlade je istakla da će se u narednom periodu realizovati još mnogo projekata i da je cilj da se, na primer, od Beograda do Novog Sada putuje svega 30 minuta.

Mihajlović je rekla da su napravljeni ozbiljni iskoraci u prethodnom periodu, s obzirom da su pokrenuti mnogi odobreni krediti „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD), „Evropske investicione banke“ (EIB) i ruski kredit. Ona je izrazila očekivanje da će u novembru biti potpisan i okvirni sporazum za gradnju brze pruge Beograd-Budimpešta.

Prema podacima ministarstva, u toku su najveće investicije u železnici posle 40 godina, a železnički projekti koji se trenutno realizuju su vredni 1,2 milijarde evra. Za najviše tri godine će Srbija imati 500 kilometara modernizovanih pruga, na kojima će novi vozovi ići brzinom većom od 120 km na čas.

Prevoz robe će biti udvostručen sa 10 miliona tona na 18 do 20 miliona tona, a prihodi će biti povećani sa sadašnjih 75 miliona na oko 200 miliona evra godišnje. Po kvalitetu železničke infrastrukture, Srbija se danas nalazi na 90. mestu od 140. rangiranih u izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je poručio da EU snažno podržava vladu i resorno ministarstvo u reformi srpskih železnica, jer će efikasnije železnice biti od velike koristi za  privredu. On je kazao da će građani imati velike koristi od otvaranje železničkog tržišta i veće konkuretnosti dodajući da je važno i da se uvedu licence firme koje će obavljati železnički prevoz.

- Reforma železnice ne može da se obavi preko noći, to je komplikovan proces i zahteva dodatna finansijska sredstva – kazao je Benedikt najavljujući finansijsku podršku za restrukturiranja železnice od dva miliona evra od naredne godine, a iz fonda IPA 2014.

On je podsetio da su u okviru Berlinskog pocesa kao predlozi regionalnih projekata prihvaćeni projekti gradnje pruge barska pruga i Kraljevo - Priština, dodajući da će za njih biti obezbeđena bespovratna sredstva, koja će biti spojena sa koncesionim zajovima.

Generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić je izjavio da je cilj da se u što kraćem roku i što bezbolnije sprovede restrukturiranje, kao i da će zahvaljući podeli železnice na tri preduzeća taj sistem mnogo bolje i transparentnije poslovati.

Generalni direktor preduzeća „Infrastruktura Železnice Srbije“ Goran Maksić je rekao da je sa Rusima potpisan aneks ugovora za modernizaciju tri deonice Koridora 10 na jugu Srbije ukupne dužine 46km, kao i da bi radovi trebalo da počnu u martu. On je dodao da bi do kraja godine trebalo da počnu i radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad, a naredne godine i na pruzi Resnik-Valjevo.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;