Počela revitalizacija HE Zvornik vredna 70 miliona evra (video)

13.10.2015. | Tanjug

U jednoj od najstariji hidroelektrana u Srbiji, HE Zvornik, počela je revitalizacija vredna 70 miliona evra, koja će produžiti žvotni vek te elektrane za novih 40 godina.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa rukovodstvom EPS-a prisustvovao početku radova, rekao je da će taj projekat biti finansiran iz kredita „Nemačke razvojne banke“ (KfW) i naglasio da će snaga elektrane posle revitalizacije biti povećana za 30 odsto, a proizvodnja struje do 15 odsto ili za 70 miliona kilovat časova godišnje.

- Izraženo u novcu to iznosi tri do pet miliona evra godišnje – rekao je Antić na konferenciji za novinare u Malom Zvorniku. On je naglasio da je cilj da se životni vek te elektrane koja je uspešno radila prethodnih 60 godina, produži za novih 40 godina , kao i da će posle revitalizacije hidroelektrane biti unapređena i ekološka situacija na reci Drini na kojoj je radi ta HE.

Radovi, koje će izvesti kompanija „Voith Hydro“, na svakom od četiri agregata HE Zvornik trajaće po 12 meseci i biće završeni u roku od četiri godine. Nakon revitalizacije ukupna snaga agregata biće 125,6 megavata što je za 30 odsto više u odnosu na sadašnju snagu od 96 megavata.

Antić je rekao da je kompanija „Voith Hydro“ jedna od najboljih u svetu u oblasti proizvodnje i održavanja hidro turbina i da  jedna trećina svetske proizvodnje hidroenergije potiče iz njihovih turbina, među kojima su i turbine na Nijagari. Antić je poručio da je osnovni prioritet Vlade Srbije i EPS-a održanje energetske stabilnosti zemlje, ali i ulaganja u nove i revitalizacija postojećih energetskih objekata.

- Ta investiciona klima se ponovo vraća u sektor energetike – rekao je Antić i podsetio da su već u Kostolcu revitalizovana dva termobloka, kao i HE Bajina Bašta.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da je danas veliki dan za hidrosektor EPS-a i da investicija u HE Zvornik mnogo znači i u podizanju proizvodnje struje i „zelene energije“.

- Ovaj projekat je dobar za EPS i za energetsku stabilnost Srbije, a u radove na revitalizaciji značajno će biti uključene domaće kompanije – rekao  je Obradović i naveo da će od planiranih 70 miliona evra vrednost posla koje će izvoditi domaće kompanije iznositi oko 17 miliona evra.

Obradović je poručio da će i ubuduće domaće firme imati značajan deo posla na investicijama koje EPS realizuje. On je kada je rečc o realizaciji investicija iz kredita naveo da EPS sada od ukupno odobrenih kredita za koje je garant država ima oko 80 odsto ugovorenih projekata, a najavio je da očekuje da će za oko godinu dana za sve odborene kredite EPS imati sklopljene ugovore.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...