INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Smederevo: Nova luka za kruzere

12.10.2015. | Z. Radović | Novosti

„Više decenija Smederevci čekaju da se železnička pruga izmesti iz centra grada. Konačno smo postigli dogovor i našli zajednički interes sa Vladom Srbije da to i obavimo. Radovi će početi u martu sledeće godine, za kada je planiran početak izgradnje industrijskog koloseka“. Ovo za „Novosti“ najavljuje gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i napominje da je pred nadležnima veliki posao, ali da će ovog puta istrajati da ovaj grad konačno dobije izlaz na Dunav kakav zaslužuje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Još se ne zna koliko će tačno koštati ceo projekat, ali se procenjuje da će za njegovu realizaciju biti potrebno oko 20 miliona evra.

- Grad je prihvatio obavezu da uradi eksproprijaciju dela zemljišta koje je potrebno za izgradnju triangle i već smo u pregovorima sa vlasnicima devet objekata – objašnjava gradonačelnica. - Za uzvrat ćemo od „Železnica“ dobiti komad zemlje ispred tvrđave, kada se podignu šine. Dalje je planirano da se putnička železnička stanica izmesti iz centra. I stari industrijski kolosek će biti podignut.

Gradonačelnica kaže da ima više razloga zbog kojih je ovaj posao prioritet za Smederevo.

- Izmestićemo prugu, izgraditi novu transportnu luku u industrijskoj zoni, a napravićemo i obaloutvrdu, koja bi trebalo da štiti grad od poplave – kaže Avramovića. - Posle Beograda, naš grad jedini ima vertikalni kej u turističkoj luci i tu bismo mogli da sagradimo pristan za velike turističke brodove i kruzere. Sada se u tom delu nalaze dizalice, jer se deo proizvodnje limova iz Železare iz te luke transportuje dalje. Avramovićeva napominje da je srećna okolnost što postoji projekat iz 2005. godine, koji će sada pretrpeti neke izmene, jer su se stvorile i nove potrebe, pošto je otvorena nova industrijska slobodna zona. Za realizaciju čitavog projekta potrebno je najmanje tri godine.

Posle izgradnje novog industrijskog koloseka i stvaranjem uslova da „Železara“ može da zameni ovu sada privremenu luku u centru, transportnom lukom na desnoj obali Dunava, moći će da se počne sa podizanjem pruge. Za njeno izmeštanje sredstva će izdvojiti Ministartsvo građevine i infrastrukture i „Železnice Srbije“, a postoje i investitori koji rade u industrijskoj zoni, a koji su zainteresovani da novčano učestvuju u tom poslu. Radni tim koji čine predstavnici više ministarstava i gradskih službi će razmatrati sve mogućnosti. Plan je da se sa „Železnicama“ i „Agencijom za luke“ ugovori da ti investitori ne postanu vlasnici koloseka, već da mogu jedno vreme da koriste prugu, a da im takse budu niže određeno vreme.

Smederevo bi do 2019. godine trebalo da dobije potpuno drugačiji izgled. Plaže, turistička luka, šetalište, biciklističke staze samo su deo ovog ambicioznog projekta.

Hotel sa četiri zvezdice

- Trenutno u Smederevu imamo nekoliko malih hotela i hostela, sa ukupno 200 ležajeva, koji su svakog dana popunjeni – kaže Avramovićeva. - Imamo, međutim, zainteresovanog investitora iz Nemačke, koji bi hteo da gradi hotel sa najmanje četiri zvezdice, sa 170 soba.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;