INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nastavak obnove pozorišta "Buha"

02.10.2015. | G. Novaković | Novosti

Dečije pozorište „Boško Buha“ ipak neće premijerom obeležiti svoj 65. rođendan. Iako je bilo najavljeno da će renoviranje biti gotovo do 13. oktobra, kraj radova nije ni na vidiku, ali novih predstava svakako će biti u okrilju UK „Vuk Karadžić".

Kada je tokom majskih poplava prošle godine oštećena sala, nije se ni slutilo koliki posao čeka ovu ustanovu. Glumac i direktor pozorišta Milorad Mandić Manda doneo je hrabru odluku – „Buha“ neće raditi zbog bezbednosti!

- Tek kada smo „zagrebali“ postalo je jasno da je šest i po decenija došlo na naplatu. Čak 19 godina bili smo pod zabranom Protivpožarne policije i želeo sam da se poradi na bezbednosti, kako posetilaca, tako i osoblja. Jedna povreda bila bi veća katastrofa nego da se cela zgrada sruši – iskren je Mandić.

U junu prošle godine doneta je odluka o zatvaranju, a u avgustu su počele da pristižu donacije. Pedeset odsto radova je završeno, ali kada će pozorište biti svečano otvoreno, zasada je neizvesno.

- Ne želim da „našminkamo“ pozorište, već da ovo odradimo kako treba, da narednih 40 generacija ništa ne popravlja – kaže Manda. - Da bi „Boško Buha“ dobio upotrebnu dozvolu, potrebno je da se najpre ispune zahtevi Protivpožarne policije. Ubuduće će postojati 11 protivpožarnih vrata, glavni ulaz biće na Trgu republike, dok će ulaz za osobe sa posebnim potrebama biti obezbeđen iz Čika Ljubine ulice. Radimo na klimatizaciji, ventilaciji i gornjem i donjem pogonu.

Tokom ovih godinu dana, radilo se punom parom. Zasada su zamenjeni krov i instalacije u zidovima, nabavljene su nove stolice, set negorivih zavesa, podovi za celo pozorište, a promenjeni su i prozori.

Tenderi koče

Zakonske procedure zbog javnih nabavki su izuzetno komplikovane i čekanje na tender značajno usporava završetak radova. Prema rečima direktora Milorada Mandića, skoro sav materijal je nabavljen, ali renoviranje mora da se obavlja prema redosledu prioriteta.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;