INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bez klima uređaja na fasadama (video)

11.09.2015. | Goran Jerosimović | RTV

Da nije bilo klima uređaja teško bi bilo izdržati tropske vrućine. Međutim, tokom leta najavljene su izmene Zakona o stanovanju prema kojima bi rok za uklanjanje klima uređaja sa fasada javnih zgrada i firmi bio dve godine, a stambenih pet godina, jer narušavaju njihov izgled.

Gotovo je nemoguće pronaći zgradu na kojoj se ne nalaze bez klime. Odlukom o uređenju Novog Sada, regulisano je postavljanje klima uređaja na zgradama na mestu koje je određeno projektom izgradnje ili rekonstrukcije zgrade.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Upravo zbog takvih projekata je ideja da se sa fasada stambenih zgrada one uklone, teško ostvariva, objašnjavaju nam u jednoj od novosadskih agencija koje nude usluge predsednika Skupštine stanara.

- Teško je ostvarivo zbog toga što ljudi koji su već sagradili u novim zgradama, imate po projektu da su ugrađene klime, tako da je sve to pod konac. A u starim zgradama, ne možete zabraniti ljudima koji imaju na uličnoj strani stan, da mu zabranite da postave klimu – kaže Ljubiša Bugarin iz agencije „Sonas“.

Postavlja se pitanje gde ćemo sa klimama, ukoliko one projektom nisu određene da se postave negde gde će biti sakrivene, kažu stručnjaci i dodaju da su izmene Zakona dobre ako govorimo o projektima koji će tek biti izgrađeni.

- Ja, recimo, živim u zgradi koja je iz perioda socijalizma, koja nema nijednu terasu, bukvalno ravna fasada sa prozorima. Naravno da su sve klime sa tim fasadama. Moramo da postavimo pitanje gde ćemo sa tim klimama. Ukoliko ih uklonimo šta ćemo sa rupama koje su ostale od klima, ko će sve to da sredi, finansira. Tako da je to sve na neki način problematično. Jeste dobra ideja, ali je pitanje koliko je sprovodiva – kaže Mina Miličić, arhitekta.

Troškovi koji se mogu javiti kada je reč o uklanjaju klima, odnose se na demontažu i premeštanje klime, ali i izrade nove fasade, kažu u „Uniji servisa klima-uređaja“.

- Jedno od rešenje je da se sve spoljne jedinice podignu na krov zgrade. Vi možete klima uređaje koji stoje na fasadama zgrada koje se nalaze na bulevarima premestiti na krov zgrade, ali onda dolazite u problem sa instalacijama, jer ne znamo šta ćemo sa instalacijama. Nemate više trošak premeštanja, nego i trošak fasade – objašnjava Ivan Siler iz „Unije servisa klima-uređaja“.

Da su klime slamka spasa tokom vrućine, a nekima i kada dođu hladni dani, govore i nezvanični podaci te „Unije“, prema kojima je trenutno više od 60 odsto domaćinstava u Novom Sadu klimatizovano.

 

Komentari: 1

Darko 15.09.2015 10.09.26

Naravno da treba ukloniti klime sa državnih ustanova jer država finansira, može ( i trebala je) da uvede centralnu klimatizaciju. Što se tiče stambenih objekata, mislim da je to nemoguća misija iz finansijskih i tehničkih razloga. Potrebno je da se uradi analiza svake zgrade ponaosob i daju predlozi - da se klime ugrađuju jedne iznad drugih, da se napravi zajednički odvod za kondenzat...

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;