INFONET-468X60-BANNER

Sunčeva energija prilika za uštedu i zaradu

14.08.2015. | RTS

Ovih dana mnogi se žale na visoke temeperature i sunce. Međutim, upravo sunčeva energija može da bude odličan način da se uštedi i zaradi. Potencijal Srbije u solarnoj energiji, u poređenju sa zemljama Zapadne i Centralne Evrope, veći je za trećinu, ali je gotovo neiskorišćen. U Ministarstvu energetike kažu da je to skupa energija koju još subvencioniše država.

Sunca ne manjka, a postavlja se pitanje kakve su mogućnosti i planovi da ga i iskoristimo za proizvodnju struje, grejanje i zagrevanje vode.

Akcionim planom za obnovljivu energiju, Srbija se obavezala da do 2020. obezbedi 10 megavata struje iz energije sunca. Sa izgrađenim solarnim elektranama u Merdaru, Kladovu, Beočinu, Kikindi i Medveđi, 80 odsto tog kapaciteta je već obezbeđeno. A moglo bi mnogo više.

Miloš Banjac iz Ministarstva energetike kaže da taj akcioni plan može da se menja ukoliko vidimo da iz ostalih izvora obnovljive energije malo zaostajemo mi možemo da promenimo taj plan i povećamo tu kvotu energije iz solara.

Stručnjaci kažu da je najisplativije i da je najveći stepen iskorišćenja kada se sunčeva energija koristi za grejanje ili zagrevanje vode. Solarni kolektori za toplu vodu su jednostavni za montažu - po principu uradi sam.

Profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Milica Popović kaže da kada letite iznad Grčke onda vidite ogromnu kvadraturu kolektora montiranih na krov.

- U zavisnosti od lokacije dva tri kvadrata kolektora je dovoljno za jedno četvoročlano domaćinstvo. Zamislite da cela Srbija devet meseci godišnje ne uključi ni jedan bojler - rekla je Popovićeva.

Istraživanja pokazuju da i malim ulaganjem u solarne krovne sisteme prosečno domaćinstvo može da obezbedi od 25 do 50 posto potrošnje energije. To donosi upola niže račune za struju i grejanje a dugoročno velike uštede u kućnom budžetu.

Ministarstvo energetike razmatra uvođenje takozvanog NET metering sistema. To znači da će svako moći da proizvodi solarnu energiju za sopstvene potrebe, a višak da isporučuje u elektromrežu.

Banjac smatra da bi na taj način cena bila značajno niža i značajno povoljnija kako za državu tako i proizvođače električne energije.

- Drugi način koji smatramo da treba uvesti je da putem licitacije dodeljujemo kapacitet, a ne kao do sada ko prvi dođe da dobije oslobođeni kapacitet. To znači da ćemo u budućnosti dati na licitaciju nekoliko megavata pa ko da najpovoljniju cenu taj će imati pravo da izgradi solarnu elektranu - naveo je Banjac.

Najveće mogućnosti za postavljanje velikih solarnih elektrana ima jug zemlje, područje Niša, Kuršumlije i Vranja. A prednost solarnih panela je što rade i po oblačnom vremenu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;