Rodić: Beograd na vodi će oživeti građevinarstvo

13.08.2015. | Tanjug

Realizacija projekta „Beograd na vodi“ će oživeti domaću građevinsku industriju i stanogradnju, izjavio je juče potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Domaći građevinari su u teškoj situaciji i vide šansu za sebe u gradnji „Beograda na vodi“, jer je reč o velikom poduhvatu koji će trajati u narednih 20 godina - rekao je Rodić Tanjugu.

- U okviru „Beograda na vodi“ bi se gradili pretežno luksuzni stanovi visokog standarda i mogli bi da se koriste proizvodi naše građevinske industrije - naveo je on.

Domaće firme bi tako mogle, kako kaže, da uposle svoje kapacitete, a radnici bi se susreli sa novim materijalima i na taj način stekli još jedno iskustvo, što bi im kasnije pomoglo za nastup u inostranstvu.

Rodić je rekao da bi zbog višegodišnje realizacije radova firme mogle da zapošljavaju radnike u redovan radni odnos, zbog čega bi rad na crno bio sveden na minmum.

- Naše firme bi se pojavile ka glavni izvođači i stekle referencu za nastup na inostranim tražištima. Svakako će „Beograd na vodi“ oživeti domaću građevinsku industriju - rekao je Rodić.

On je rekao da je stanogradnja trenutno na nivou koji je daleko ispod potreba Srbije za stanovima i uglavnom se gradi na lokacijama privatnih investitora.

- Dobar deo njih završava ili radi stanove koji su unapred plaćeni, a što se tiče nekih većih novih stambenih objekata u bliskoj budućnosti se još ne naziru - kazao je Rodić i dodao - da stanogradnja, inače, vuče dobar deo građevinske industrije.

Taj stručnjak Građevinske industrijske komore je napomenuo da su trenutno cene takve da odbijaju investitore da počnu masovnije da grade i poručio da treba da bude manji deo kolača koji uzima država kroz razne doprinose, poreze, takse i drugo.

Na lokaciji „Beograda na vodi“ juče je srušena poslednja zgrada, čime su stvoreni uslovi za početak realizacije tog projekta, a radove je obišao gradonačelnik Siniša Mali koji je najavio postavljanje kamena temeljca za dve kule krajem septembra.

- Ovo je istorijski trenutak, jer su se stekli formalni uslovi za početak realizacije prve faze projekta Beograd na vodi. Mi smo apsolutno u dinamici da negde oko 20.- 25. septembra postavimo kamen temeljac za ove dve stambene kule - rekao je Mali novinarima.

U izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa „Beograd na vodi“ biće uloženo oko 3,5 milijardi dolara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !